ŽUPANIJA / OPĆINE

SVEČANA SJEDNICA

Općina Kamanje slavi svoj dan - teritorijalno najmanja, ali u samom vrhu prema visini standarda - načelnik Mateljan: Vrijedni smo svog postojanja

Općina Kamanje slavi svoj dan - teritorijalno najmanja, ali u samom vrhu prema visini standarda - načelnik Mateljan: Vrijedni smo svog postojanja

Nismo svi istog političkog predznaka, ali kao županica Karlovačke županije izuzetno sam ponosna na to što i kad jesu predizborna vremena, zadržimo neki određeni integritet i da možemo zajedno surađivati i nakon izborne noći, istaknula je županica Furdek Hajdin na svečanoj sjednici u Kamanju.

Općina Kamanje slavi svoj dan, koji je obilježen i svečanom sjednicom Općinskog vijeća, na kojoj su sudjelovali i visoki predstavnici ureda predsjednika države Zorana Milanovića i predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića, kao i županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i saborske zastupnice Maja Bujević Grba, Sabina Glasovac i Irena Šimunić.

Damir Mateljan, dugogodišnji načelnik općine Kamanje, nije skrivao zadovoljstvo na gotovo 17 godina od osnivanja Općine, za koju kaže da je uspjela pokazati i dokazati da je vrijedna svoga postojanja i da je učinila korake potrebne za poboljšanje kvalitete života svojih ljudi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Iako u lokalnoj samoupravi raspolažemo sa svega 10 posto financijskog kolača s kojima raspolaže Republika Hrvatska, stoga zasigurno ni ova općina kao ni ostale jedinice lokalne samouprave nisu kočnica razvoja Hrvatske. No, činjenica je da je potrebno postojeći sustav poboljšati, u prvom redu kroz racionalizaciju i suradnju s općinama u okruženju, a država bi legislativom mogla natjerati lokalne jedinice na taj korak.

S druge strane, ističe Mateljan, Europska sredstva su parametar koji mogu dati vjetar u leđa lokalnoj samoupravi, jer upravo je ovo proračunsko razdoblje pokazalo da su općine i gradovi povukle najviše sredstva iz Ruralnog razvoja.

- No, opet je na centralnoj državi da riješi birokratske probleme kako bi taj sustav povlačenja europskih sredstava bio efikasniji jer lokanim jedinicama ne preostaje drugi način financiranja.

Načelnik Mateljan dotaknuo se i suradnje Općine i Karlovačke županije, za koju kaže da je tri godine topla, onda se ohladi pred izbore i onda opet naglo zatopli. 

- Izuzetno me veseli otvorenost i suradnja sa županijskim institucijama, poput odjela za gradnju i urbanizam. Iako se mnogi žale da je izdavanje dozvola sporo, mi nemamo takvih problema, kod europskih projekata nama to ide na ruku, sve ono što dogovorimo na vrijeme se dogodi, kazao je Mateljan.  

Iako je teritorijalno najmanja općina, Općina Kamanje pripada u samom vrhu prema visini standarda života, to je ujedno i odraz mentaliteta ljudi, kazala je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, dodavši kako se je Karlovačka županija okrenula ulaganjima, koji će omogućiti život u svim općinama.

- Zato je i građena sportska dvorana u Kamanju i to je prva dvorana u nizu koju želimo izgraditi u svakoj općini, a uz to idu i dječji vrtići. Ono što je vrijedno, što je Županija inicijator ovih projekata, ali tu vrijedi istaknuti i suradnju s općinama i gradovima i Vladom Republike Hrvatske, istaknula je županica Furdek Hajdin, te dodala kako je svrha i dužnost svih čelnika odgovorno raditi s javnim resursima.

- Ponovljeni mandati upravo su rezultat toga da su građani prepoznali naš rad. Nismo svi istog političkog predznaka, ali kao županica Karlovačke županije izuzetno sam ponosna na to što i kad jesu predizborna vremena, zadržimo neki određeni integritet i da možemo zajedno surađivati i nakon izborne noći, kazala je županica.

Saborska zastupnica Sabina Glasovac (SDP) iskoristila je priliku i izrazila zadovoljstvo što je u mogućnosti podijeliti sve uspjehe Općine Kamanje u ovih 17. godina.

- Kad bi sve općine u Republici Hrvatskoj bile kao Kamanje, za Hrvatsku i ujednačeni razvoj ne bi bilo straha. Lokalna uprava u Kamanju pokazala je da zna raspolagati novcem i zna koji je smisao postojanje lokalne samouprave. Nažalost to nije slučaj svugdje, naglasila je zastupnica Glasovac, naglasivši pritom kako će se u Hrvatskom saboru zalagati za snažniju decentralizaciju, ne samo financiranja nego i prenošenja ovlasti, jer ima ljudi koji to znaju i koji mogu od svoje općine napraviti drugo Kamanje.

Izdvojeno


Reci što misliš!