ŽUPANIJA / OPĆINE

UZ POKROVITELJSTVO VLADE RH

Općina Rakovica obilježava 150. obljetnicu Rakovičkog ustanka - borbe za oslobođenje hrvatskog naroda i stvaranje nezavisne države u vrijeme Austro - Ugarske Monarhije

Općina Rakovica obilježava 150. obljetnicu Rakovičkog ustanka - borbe za oslobođenje hrvatskog naroda i stvaranje nezavisne države u vrijeme Austro - Ugarske Monarhije

U Proglas narodne hrvatske vlade 8. listopada 1871., na čijem je čelu bio Eugen Kvaternik, glavni ciljevi Rakovičkog ustanka bili su oslobođenje hrvatskog naroda od "madžarsko-njemačkog gospodarstva"

U Općini Rakovica ovih dana obilježava se 150. obljetnica Rakovičkog ustanka. Bio je oružani ustanak protiv Austro-Ugarske Monarhije, kojeg je na području Rakovice, ondašnje Vojne krajine, poveo Eugen Kvaternik, a svrha mu je bila oslobođenja hrvatskog naroda i stvaranje nezavisne hrvatske države.

U selu Broćanac kraj Rakovice 7. listopada 1871. godine formirana je i Privremena narodna hrvatska vlada, u kojoj je Kvaternik bio imenovan regentom, Ante Rakijaš ministrom rata, Petar Vrdoljak ministrom unutrašnjih poslova, Vjekoslav Bach ministrom financija, a Rade Čuić glavnim vojnim zapovjednikom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Idućega dana u Rakovici je objavljen Proglas narodne hrvatske vlade u kojem su kao glavni ciljevi navedeni oslobođenje hrvatskog naroda od "madžarsko-njemačkog gospodarstva", uvođenje slobodnih županija umjesto krajiškog uređenja, uvođenje slobode vjeroispovijesti te jednakosti pred zakonom.

No, pobuna je na kraju propala, 10. listopada austrijska vojska opkolila je ustaničko područje, vođe ustanka poginuli su sutradan pri pokušaju proboja u Bosnu, dok je austrijska vlada započela masovna uhićenja pobunjenika.

U znak sjećanja na ovaj veliki, a tragičan datum hrvatske povijesti, u Rakovici je Kvaterniku podignut spomenik 1933. godine, kojeg je izradio poznati kipar Marijan Matijević. Povodom obilježavanja 140 godina Rakovičke bune otkriveno je spomen obilježje na mjestu na kojem su Eugen Kvaternik,Vjekoslav Bach i Antun Rakijaš pokopani bez ikakvog obilježja sve do 1921. godine, kada su zaslugom "Družbe braće Hrvatskog zmaja" njihovi posmrtni ostaci preneseni u Zagrebačku katedralu.

Ovogodišnja 150 obljetnica Rakovičkog ustanka pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske održat će se u petak, 8. listopada 2021. godine u Rakovici. Uz održavanja sv. mise, polaganje vijenaca kao i same svečanosti, prigodnoj atmosferi pridonijet će i nastup klape Intrade.

Izdvojeno


Reci što misliš!