ŽUPANIJA / OPĆINE

HEP-OVCI NA TERENU

U Pravutini više neće svijetliti "slovenska struja" - nakon 30 godina od raspada bivše države trafostanica koja se napajala iz Slovenije prebacuje se u hrvatsku mrežu

U Pravutini više neće svijetliti
foto ilustracija KAportal/Pixsell

Iz Uprave HEP-a kažu nam da će termin prespajanja biti dogovoren s Elektro Ljubljanom, Općinom Žakanje i Mjesni odborom Pravutina

Naselje Pravutina na području općine Žakanje više neće biti dio slovenske elektroenergetske mreže. Time će se nakon 30 godina od raspada bivše države i zadnja trafostanica i zadnji dio elektroenergetske mreže koji se napajao iz Republike Slovenije u ovom djelu Hrvatske, prebaciti u hrvatsku elektroenergetsku mrežu. Odluka je to koja je više od desetljeća bila aktualna, a konkretne aktivnosti započele su tijekom prošlog mjeseca.   

Naime, na upit KAportala iz Uprave HEP-a pojašnjavaju kako je tijekom listopada, HEP-ODS, Elektra Karlovac započela radove na izgradnji otcjepnog dalekovoda 20 kV za trafostanicu Pravutina sukladno izdanoj i pravomoćnoj građevinskoj dozvoli. 

- U ovom trenutku izvršeni su građevinski radovi, podignuti su stupovi i iskopana uzemljenja. Elektromontažni radovi, odnosno postavljenje izolatora i montaža vodiča, bit će izvedeni tijekom mjeseca studenog, sve u dogovoru s Općinom Žakanje i Mjesnim odborom Pravutina, poručuju iz Uprave HEP-a. 

Ujedno iz HEP-a napominju da će se isključenje s elektroenergetske mreže Republike Slovenije i priključenje na elektroenergetsku mrežu Republike Hrvatske izvršiti u suradnji s partnerom iz Slovenije. 

Termin prespajanja bit će dogovoren, kako s Elektro Ljubljanom tako i s lokalnom samoupravom, Općinom Žakanje i Mjesnim odborom Pravutina, dodaju.  

 

Izdvojeno


Reci što misliš!