ŽUPANIJA / OPĆINE

NAPETA SITUACIJA

Mještani Pravutine u borbi za ostanak u slovenskoj elektro mreži! Zbog sigurnosti radnika HEP zatražio zaštitu policije, ključna je odluka građevinske inspekcije

Mještani Pravutine u borbi za ostanak u slovenskoj elektro mreži! Zbog sigurnosti radnika HEP zatražio zaštitu policije, ključna je odluka građevinske inspekcije

Glavni razlog nezadovoljstva i mirnog prosvjeda mještana je sumnja u nekorektni postupak i djelovanje HEP-a, točnije u nevaljano i protuzakonito izvođenje radova. No, takve spekulacije iz Uprave HEP-a odlučno odbacuju.

I dalje se ne stišava bura u pograničnom mjestu Pravutina na području općine Žakanje, zbog prebacivanja i zadnje trafostanice, koja se napajala iz Slovenije u hrvatsku mrežu. Ponovimo kako je HEP još u listopada počeo s radovima na izgradnji otcjepnog dalekovoda (više link), a tome su se jednoglasno suprostavili svi mještani ovog mjesta, zbog toga, kako tvrde, jer im HEP ne može osigurati ni približnu kvalitetu struju kao slovenska Elektra (više link). 

Osim potpisane peticije, svoju volju mještani su iskazali i mirnim prosvjedom prilikom izvođenja radova djelatnika Elektre Karlovac, zbog čega je, kako doznaje KAportal, morala intervenirati i policija. Iz Uprave HEP-a potvrđuju nam kako su bili primorani kontaktirati policiju radi osobne sigurnosti ali sigurnosti građana u zoni gradilišta.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz PU karlovačke potvrdili su nam kako se to zbilo 8. prosinca 2021. godine kada je zaprimljena dojava da više fizičkih osoba onemogućava nastavak već započetih radova na izgradnji dalekovoda u mjestu Pravutina. No, prema svemu sudeći osnove za intervenciju policije nije bilo.  

- Policijski službenici izišli su na mjesto događaja te tom prilikom nisu utvrdili elemente kažnjivih radnji, kažu iz karlovačke policije.  

Glavni razlog nezadovoljstva i mirnog prosvjeda mještana je sumnja u nekorektni postupak i djelovanje HEP-a, točnije u nevaljano i protuzakonito izvođenje radova. No, takve spekulacije iz Uprave HEP odlučno odbacuju. Na naš upit ponavljaju kako HEP – ODS Elektra Karlovac gradi odcjepni dalekovod 20 kV, kojim će se TS 20/0,4 kV Pravutina priključiti na HEP-ovu mrežu budući da se predmetna transformatorska stanica trenutno opskrbljuje s mreže Republike Slovenije, pritom naglašavaju kako se svi radovi izvode u skladu s važećom građevinskom dozvolom.  

A da je uistinu tako, potvrdila je i građevinska inspekcija. Naime, kako KAportal neslužbeno doznaje završetkom građevinskog inspekcijskog nalaza utvrđeno je kako je sva dokumentacija “čista” kao i građevinska dozvola, te je zatražen nastavak radova.  

Do radova je, kako doznajemo, trebalo doći još prošlog tjedna, a za istu je HEP tražio i zaštitu policije. Iz PU karlovačke pojašnjavaju nam da su još u u prosincu zaprimili zahtjev za pružanje pomoći prilikom nastavka već započetih radova na izgradnji dalekovoda, a koji je i odbijen temeljem Zakona o policijskim poslovima i ovlastima i Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika.  

Dodajmo i tome da se tema slovenske struje našla i na stolu Općinskog vijeća Općine Žakanje, u kojem je jednoglasno donesen zaključak da je mještanima potrebno osigurati istu kvalitetu struje kao i do sada, no isto tako, kako se prebacivanje u hrvatsku elektroenergetsku mrežu ne može izbjeći.  

Izdvojeno


Reci što misliš!