ŽUPANIJA / OPĆINE

EUROPSKI SOCIJALNI PROJEKT

"Partnerstvo za društveni centar Žakanje" uspješno ulazi u drugu godinu provedbe, partneri na projektu prezentirali svoje aktivnosti

Provode ga Udruga za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići iz Karlovca s partnerima, LAG- om Vallis Colapis, GD Crvenog križa Ozalj, Osnovnom školom Žakanje te Općinom Žakanje.

Početkom nove godine punim intenzitetom nastavljaju se aktivnosti u Društvenom centru u Žakanju koje po projektu „Partnerstvo za društveni centar u Žakanju“ provode Udruga za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići iz Karlovca s partnerima, LAG- om Vallis Colapis, GD Crvenog križa Ozalj, Osnovnom školom Žakanje te Općinom Žakanje. 

Nositelj projekta je karlovačka Udruga za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići, a kako ističu, njihove radionice namijenjene su djeci predškolske dobi te ujedno služe djeci kao priprema za polazak u školu. Jedna od njih je usvajanje grafomotoričkih vještina, kao predispozicija za uspješno obavljanje školskih obaveza.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Za usvajanje te složene vještine potrebne su određene sposobnosti: fina motorika šake, vizualna percepcija, koordinacija oko-ruka te glasovna analiza i sinteza. Sve se to usvaja na našim grafomotoričkim radionicama u koje je uključeno do 6 djece po grupi. Na grafomotoričkim radionicama djeca slikaju kistovima i temperama, crtaju prstima, oblikuju plastelin, nižu perlice, režu sa škarama i lijepe na papir i slično, pojasnile su izvoditeljtice aktivnosti Anita Kraševac i Nada Jelača Šimunić. 

Također, udruga Zvončići za učenike OŠ Žakanje te PŠ Kamanje održava radionice na temu nenasilja i prihvaćanja različitosti. Glavni cilj je međusobno upoznavanja, uočavanje sličnosti i različitosti, razumijevanje i poštivanje razlika, međusobna tolerancija, upoznavanje s oblicima nasilja, suočavanje sa problemom nasilja te kako se može na nenasilan način riješiti problem.„ 

Dosadašnje iskustvo provođenjem radionica za projekt „Partnerstvo za društveni centar u Žakanju“ kao partner, Gradsko društvo Crvenog križa Ozalj, i više je nego pozitivno, kazala je edukatorica Ana Reščan. 

- Rad sa osobama starije životne dobi je jedno veliko pozitivno životno iskustvo jer starije osobe imaju pregršt iskustva, savjeta i priča koje mogu primijeniti u svakidašnjem životu. Iako sam izvoditelj aktivnosti i moj je zadatak podučiti i prenijeti mnoštvo informacija ubrzo sam shvatila da ja ujedno učim od njih. Stvorili smo jednu zajednicu gdje provodimo edukativne radionice, njegujemo lokalnu tradiciju, širimo zdravstvenu kulturu i potičemo međusobnu socijalizaciju, pojasnila je. 

LAG Vallis Colapis kao partner sudjeluje u provodi s nekoliko programa aktivnosti, i to „CLLD metodologija (lokalni razvoj vođen zajednicom)“, „Poljoprivreda i poduzetništvo“ te „Volonterstvo“.  

- U proteklih osam mjeseci u prosjeku su provedene po dvije aktivnosti mjesečno i to: radionice o aktivnom uključivanju mladih u lokalnu zajednicu, radionice pisanja projekata, radionice za nezaposlene, predstavljanja natječaja za poljoprivrednike, radionice o menadžmentu volontera, etičkom kodeksu i kako organizirati volontersku akciju te radionica o participativnom proračunu. U provedbu aktivnosti uključeno je 10 volonterki s područja Žakanja i okolice koje aktivno sudjeluju na radionicama i u provedbi radionica. Sve se aktivnosti provode u Društvenom centru Žakanje no kako bi na radionicama mogli sudjelovati svi oni koji to žele, a ne mogu doći, gotovo sve radionice provodimo i online, pojasnila je edukatorica i koordinatorica volontera Petra Cule. 

U sklopu projekta OŠ Žakanje, provodi radionice pomoći u učenju, likovne i literarne radionice, radionice uvježbavanja finomotoričkih i grafomotoričkih vještine, radionice o pravima djeteta, digitalnoj pismenosti i sigurnosti na internetu.  

- Obzirom na epidemiološku situaciju i mjere koje su na snazi, pravi je izazov bio organizirati svaku radionicu. U suradnji s učiteljima razredne i predmetne radionice, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, tijekom trajanja školske godine, svakoj pojedinoj radionici nazočili su učenici istog razreda u malim grupama gdje smo individualnim pristupom svladavali različite izazove. U mjesecima koji su ispred nas, planiramo mnoštvo radionica kojima djeci namjeravamo olakšati i uljepšati školske dane, kazala je edukatorica Jagoda Ivčić ispred OŠ Žakanje.  

Izdvojeno


Reci što misliš!