ŽUPANIJA / OPĆINE

PRIORITET INFRASTRUKTURA

Općina Kamanje u novo proračunsko razdoblje ulazi s tri važna projekta, načelnik Mateljan: Prošlo je vrijeme kada se je moglo voditi i po desetak projekata od jednom

Općina Kamanje u novo proračunsko razdoblje ulazi s tri važna projekta, načelnik Mateljan: Prošlo je vrijeme kada se je moglo voditi i po desetak projekata od jednom

Danas je to tek, kako ističe, dva to tri projekta koja su od iznimne važnosti, prije svega komunalna i socijalna infrastruktura.

Općina Kamanje spremno ulazi u novo proračunsko razdoblju, no kako kaže i sam načelnik Damir Mateljan, prošlo je vrijeme kada se je moglo voditi i po desetak projekata od jednom. Danas je to tek, kako ističe, dva to tri projekta koja su od iznimne važnosti, prije svega komunalna i socijalna infrastrukture. Dobar dio razloga tome je vrlo spora i duga evaluacija EU projekta, a projekti se, ističe, prolongiraju iz više razloga.  

- Radi se o financiranju iz EU fondova i vi morate unaprijed osigurati sredstva i platiti radove. I već tu počinje kašnjenje, pa projekt koji ste trebali završiti prije dvije godine završili ste ga za tri četiri i onda još čekate povrat sredstava, koji vam iz onih ili ovih razloga donese određene penale. Da bi ste prebrodili to financijsko razdoblje morate se zaduživati kod poslovnih banaka. Onda ti projekti koji su trebali biti sufinancirani u 100-postotnom iznosu, to u biti nisu, jer recimo kamata je vaš trošak. Općine imaju velike probleme, a što je Općina manja, ima i manje fiskalnih kapaciteta, a to su i problemi veći, kazao je Mateljan u razgovoru za KAportal. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za iduće financijsko razdoblje EU fondova, Općina Kamanje u pripremi ima projekt Centra međugeneracijske solidarnosti, koji bi povezao dvije najranjivije skupine u društvu - mlade i ljude treće životne dobi.  

- Bitno je jedne i druge izvesti van iz svojih kuća i da svojim radom i suradnjom doprinesu da zajednica bude živa. To je projekt koji se u konačnici odnosi na rekonstrukciju zgrade u vlasništvu Općine koja bi se dopunila sadržajem kako za mlade tako i za one starije, i tako ih prisilila da razmjenjuju iskustva i da vide da nisu sami, pojasnio je Mateljan.  

Tu je i projekat koji bi napokon trebao doživjeti kulminaciju ove godine, a to je gradnja nogostupa duž čitave dionice državne ceste D228 kroz naselje Orljakovo i Kamanje u dužini od 5 km. 

- Ministarstvo je prihvatilo sporazum između Hrvatskih cesta i Općine Kamanje, i prihvatilo je investiciju u svom financijskom planu. Nadam se da će već ove godine započeti i konkretni radovi na rekonstrukciji državne ceste, izgradnji nogostupa, rekonstrukciju javne rasvjete i odvodnje, kazao je. 

U ovoj godini, Općina Kamanje kreće i sa sustavom kanalizacije odnosno izgradnje kolektora i pročistača. To je iznimno bitan projekt za kamanjsko području, koje je vapnenačko i u kojem odvodnja predstavlja veliki problem. Kako je kazao Mateljan, ove godine u planu je projektiranje i ishođenje dozvole za glavni projekt, a nakon toga i konkretni radovi, za koje, naglašava Mateljan, novac postoji u EU fondovima.  

- Ujedno, time bismo zaokružili infrastrukturnu priču. Ono što nam preostaje je održavanje postojeće komunalne infrastrukture, na što će u buduće Općina trošiti puno više sredstava, poručio je Mateljan.  

Izdvojeno


Reci što misliš!