ŽUPANIJA / OPĆINE

na granici

Slovenski ministar umirio Božinovića u Cetingradu: Ako Janša ostane premijer, nećemo vam uvjetovati ulazak u Schengen arbitražom

Slovenski ministar umirio Božinovića u Cetingradu: Ako Janša ostane premijer, nećemo vam uvjetovati ulazak u Schengen arbitražom

Pričali su i o migrantskoj krizi koja jenjava u zimskim mjesecima

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović primio je u službeni jednodnevni posjet slovenskog kolegu Aleša Hojsa, a u sklopu programa posjeta dvojica ministara obišli su postaju granične policije Cetingrad. Ministar je kazao kako je zbog zime smanjen pritisak migrantskog vala.

- Očekujemo da će kako se vrijeme bude poboljšavalo tijekom proljeća sigurno intenzivirati ova ruta koja prolazi preko BiH. Zato mi ni u ovo doba godine ne gubimo vrijeme, nastavljamo s edukacijama i nabavljanjem oporbe. Pripremamo se vrlo intenzivno. Već ovaj dio ćemo predstaviti jedan dio opreme koja je namijenjena očevidu na licu mjesta. Puno toga je pred nama i to je posao koji sigurno neće prestati ni s ovim mandatom, a vjerojatno ni s ovom generacijom, rekao je ministar Božinović.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naglasio je kako je Hrvatska jedna od manjih zemalja koja ima najdulju vanjsku kopnenu granicu EU-a, te zbog toga moramo iskoristiti sve tehničke mogućnosti kako bismo bili efikasni u zaštiti vanjske granice Europske unije. Cijeli niz zemalja, kaže, "podiže neke vrste fizičkih barijera, mi to ne radimo”.

Ministar Božinović je rekao i da treba konstatirati da je Europa u ovome trenutku u jeku razgovora da se određena pravila i zakonska rješenja moraju prilagoditi novonastaloj situaciji te da se Europa zajednički mora pripremiti za izazove koji joj slijede.

Slovenski ministar Aleš Hojs se osvrnuo na ulazak Hrvatske u Schengen.

- Vjerujem da će Janez Janša ostati premijer i nakon izbora. Ako se to i ostvari, mogu garantirati da nećemo ulazak Hrvatske u Schengen uvjetovati arbitražom, rekaoje ministar Hojs, dodajući kako vjeruje da će Hrvatska u 2022. dobiti konačno zeleno svjetlo za ulazak u Schengen.

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!