ŽUPANIJA / OPĆINE

NAJAVA MJERA

Općina Rakovica kao primjer dobre demografske politike - u ovoj godini kreću s nizom programa i mjera s ciljem demografskog oporavka

Općina Rakovica kao primjer dobre demografske politike - u ovoj godini kreću s nizom programa i mjera s ciljem demografskog oporavka
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Osim mjera usmjerenih prema roditeljima i mladim obiteljima, u Općini Rakovica angažirani su i prema aktivaciji postojećih poslovnih zona.

Konferencija “Lokalne demografske i razvojne mjere” u organizaciji časopisa Komunal, okupila je župane, gradonačelnike, načelnike, veleposlanike i predstavnike tijela državne uprave, akademske zajednice, ali i poduzeća i banaka kako bi na jednom mjestu razmijenili ideje i predstavili programe o ublažavanju negativnih demografskih trendova. 

Kao predstavnik Hrvatske zajednice općina sudjelovao je Mihovil Bićanić, načelnik općine Rakovica, te je tom prilikom najavio i prezentirao aktualne lokalne mjere demografskog oporavka s kojima je Općina u ovoj godini planirano krenula.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Među njima je smanjenje cijene boravka djece u vrtiću u dijelu koji plaćaju roditelji. Zahvaljujući tome od siječnja ove godine naknada za prvo dijete iznosi 600 kuna, za drugo dijete 400 kuna, a roditelji koji imaju troje ili više djece u obitelji su oslobođeni plaćanja naknade za boravak u vrtiću za svu djecu u obitelji. 

Usporedbe radi, naknada za boravak djetata u vrtiću prije ove mjere iznosila je za prvo dijete 650 kuna, a za svako iduće po 100 kuna manje. 

- Tijekom ove godine pokrenut ćemo i mjeru poticaja za mlade obitelji i mlade kroz financiranje dijela projektne dokumentacije za gradnju stambenih obiteljskih kuća, kao i financiranje dijela troškova u gradnji istih. Aktivacija ove mjere se očekuje u drugoj polovici ove godine. 

Iz Općine Rakovica ujedno najavljuju i aktivaciju Poslovnih zona Grabovac i Irinovac.  

- Smanjili smo cijenu kvadrata za pravo gradnje u Poslovnim zonama na 1 kunu po kvadratu, a otkup površine zainteresirani subjekti mogu zatražiti čim dobiju uporabnu dozvolu za predviđeni objekt. Zainteresirani subjekti za gradnju u našim Poslovnim zonama su oslobođeni komunalnog doprinosa u potpunosti, a oslobođeni su plaćanja obveze komunalne naknade u potpunosti za prvih pet godina, a u idućih pet godina obveza raste po 20 do 100 posto iznosa. Trenutno imamo usmene dogovore oko pokretanja proizvodnih procesa u našim zonama, a vjerujemo da ćemo vrlo brzo imati i u pisanom obliku poslovne planove zainteresiranih subjekata te na taj način potaknuti realni sektor i nova radna mjesta na prostoru naše Općine.  

Isto tako, Općina priprema i odluke kojima će se uključiti u Program poticajne stanogradnje iz POS programa, a očekuju da bi tokom iduće godine mogla započeti i gradnja stanova prvenstveno namijenjenih mladim obiteljima i mladima. 

- Navedenim mjerama i pokušajima nastojimo stvoriti bolje uvjete za ostanak mladih u našoj Općini, a isto tako potaknuti i doseljavanja mladih u Rakovicu. Pozivamo također sve zainteresirane da nam svojim idejama i planovima pomognu u kreiranju novih mjera i odluka kako bi smo u što kvalitetnijem smjeru djelovali u budućnosti, poručuju.  

Izdvojeno


Reci što misliš!