ŽUPANIJA / OPĆINE

POŠUMLJAVANJE

U Draganićkim lugovima u tijeku akcija Dani zajedničke sadnje - bit će posađeno tri tisuće sadnica hrasta lužnjaka na osušenom području

U Draganićkim lugovima u tijeku akcija Dani zajedničke sadnje - bit će posađeno tri tisuće sadnica hrasta lužnjaka na osušenom području

Projekt provode Hrvatske šume d.o.o. i Savez izviđača Hrvatske, a aktivnostima se priključila i Šumarsko drvodjeljska škola u Karlovcu.

U Draganićkim lugovima ovih dana u tijeku je akcija Dani zajedničke sadnje u organizaciji Hrvatskih šuma d.o.o. udružena s projektom Compensating by planting kojeg provodi Savez izviđača Hrvatske.  

Kako su poručili iz Saveza, željeli su iskustva stečena u projektima poput Boranke primijeniti diljem Hrvatske te su prošle godine pokrenuli ovaj projekt pomoću kojeg okupljaju volontere i osiguravaju logistiku pri sanaciji oštećenih šumskih površina i pošumljavanje neobraslog šumskog zemljišta. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uprava šuma podružnica Karlovac pripremila je površinu i osigurala 3000 sadnice, a na terenu je bilo i 10 šumara koji provode edukaciju i brinu o pravilnoj sadnji. Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac uključila se s 60 učenika i 7 nastavnika, a uz njih je i 10-ak izviđača iz Zagreba i odreda Vladimir Nazor iz Karlovca koji su se pobrinuli za prijevoz do radilišta i hranu za volontere. 

- Kao što je već poznato poljski jasen se uslijed različitih čimbenika i bolesti uzrokovane gljivom Chalara fraxinea suši u cijeloj Europi, pa tako i u vrijednim Draganićkim lugovima, u kojima se osušila površina od čak 380 hektara, te je već nekoliko godina dio sanacije koja se provodi putem EU fondova i vlastitim sredstvima Hrvatskih šuma. Upraviteljica šumarije Draganić, Marina Beljan Steković objasnila je da način suzbijanja ove bolesti još nije pronađen pa je nužno sačuvati šumsko tlo dok se ne stvore uvjeti za povrat jasena u sastojine, prenose iz Hrvatskih šuma. 

Iz karlovačke podružnice Hrvatskih šuma poručili su da podržavaju razne građanske inicijative, kao i održavaju vlastite akcije poput Dana zajedničke sadnje s ciljem edukacije o šumarstvu. Kako je pojasnio Voditelj UŠP Karlovac Marin Svetić uz redovno gospodarenje šumama pojavljuju se i novi izazovi u šumarstvu te je potrebno mladima na terenu pokazati posljedice klimatskih promjena.  

Ovim projektom zadovoljan je i ravnatelj Srednje šumarske i drvodjeljske škole Daniel Peris, prije svega zbog praktičnog iskustva kojeg su dobili učenici, kojima će jednog dana ovo biti svakodnevni posao.  

 

Izdvojeno


Reci što misliš!