ŽUPANIJA / OPĆINE

ŽUPANIJSKI PROJEKT

"Dodir civilizacije" u Starom gradu Novigradu - provjerili smo što priča budući interpretacijski centar i koliko će nedavni požar utjecati na realizaciju projekta

Karlovačka županija poduzela je niz aktivnosti usmjerenih prema sanaciji novonastale štete na Starom gradu Novigrad, a koje će biti i prioritetne u odnosu na druge planove planirane unutar projekta "Dodir civilizacije".

Dodir civilizacije naziv je razvojnog projekta Karlovačke županije kojim i za cilj valorizirati i oživjeti devet starih gradova na području županije, te objekt Bosanskog magazina u staroj gradskoj jezgri Zvijezda, i s njima gospodariti u skladu održivog razvoja, a o čemu je KAportal pisao i prije nekoliko dana.

Dio tog megaprojekta je i Stari grad Novigrad, koji bi kroz interpretacijski centar uz gastrosekciju, uređenje vinskog podruma, smještajne kapacitete, tribinu za događanja i ambijentalno osvjetljenje starog grada, pričao priču o povezanosti, odnosno interpretirao prometne mreže povijesnih putova koja je uvjetovala današnje prometne koridore.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Koliko će novonastala situacija u Starom gradu Novigrad, odnosno požar koji je prije dva tjedna zahvatio i uništio drvene konstrukcije na obje kule (više na linku), utjecati na realizaciju projekta, provjerili smo u Karlovačkoj županiji.

Kako nam odgovaraju, planirana dinamika i planovi vezane uz projekt Dodir civilizacije se ne mijenjaju dok će se sredstva planirana za lokaciju Novigrad usmjeriti prioritetno na popravak izgorjelih kula.  

Ujedno, planira se, radi izvanrednih okolnosti, dopuna projektne prijave na Ministarstvo kulture i medija, kojom bi se zatražila dodatna sredstva za sanaciju ove lokacije te njihovo alociranje na radove popravka krovišta i pokrova kula.  

- Procjenjuje se da je u odnosu na druge planirane radove na ovoj lokaciji, popravak kula prioritetan iz razloga daljnje zaštite od propadanja podova koji su ostali sačuvani te bržeg stavljanja u funkciju ove lokacije, barem u onom dijelu u kojem je dosada bila, kažu nam u Karlovačkoj županiji. 

Na ovogodišnji natječaj Ministarstva kulture i medija izvršena je prijava za građevinske radove u iznosu od 125 tisuća kuna. Također je planirano 60 tisuća kuna sredstava Karlovačke županije za radove sanacije. 

Iz Karlovačke županije naglašavaju kako manifestacijska ponuda na području općine Novigrad i susjednih općina je izuzetno bogata stoga se sa što bržom sanacijom štete nastale požarom nastoji doprinijeti i tom važnom segmentu gospodarstva matične općine, ali i Karlovačke županije u cjelini.  

 

Izdvojeno


Reci što misliš!