ŽUPANIJA / OPĆINE

USPOREDBE RADI

Za nadzor granice slovenskim općinama u Beloj Krajini 635 tisuća eura - hrvatske općine uz Kupu takve potpore mogu tek sanjati, komentirao ih Mateljan

Za nadzor granice slovenskim općinama u Beloj Krajini 635 tisuća eura - hrvatske općine uz Kupu takve potpore mogu tek sanjati, komentirao ih Mateljan

Na pitanje da li su im sredstva uopće i potrebna, naročito zbog stava kako je zapadni dio Karlovačke županije bogatiji, načelnik općine Kamanje odgovara kako te tvrdnje nisu točne.

Slovenska vlada prošlog je tjedna rasporedila iznos od pet milijuna eura kao nadoknadu pojedinim općinama zbog pojačanih graničnih kontrola koje su izazvale ilegalne migracije. Na ta sredstva naročito mogu računati susjedne općine iz Bele Krajine, i to u ukupnom iznosu od 635 tisuća eura (310 tisuća eura Metlika, 325 tisuća eura Črnomelj).   

Financijska sredstva unutar ovog programa, općine mogu utrošiti na obnovu i održavanje komunalnih cesta i javnih pravaca, koji su dodatno opterećene pojačanom kontrolom državne granice, troškovima rasvjete komunalnih cesta i javnih pravaca te drugim troškovima. A sve kako bi se povećala sigurnost građana koja proizlazi iz pojačane kontrole državne granice. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, iako ilegalnih migracija ima gotovo isto kao i slovenske općine, sredstva su to koje hrvatske granične općine mogu tek sanjati.  

Naime, kako je za KAportal prokomentirao načelnik općine Kamanje Damir Mateljan, takvi fondovi u Hrvatskoj uopće ne postoje, a isto tako ga ne iznenađuje da ih ima u susjednoj Sloveniji. Jer kako ističe, slovenski lokalni ustroj je uspješniji, posloženiji i ravnomjerniji, kao što im je i cijela država.  

Na pitanje da li su im sredstva uopće i potrebna, naročito zbog stava kako je zapadni dio Karlovačke županije bogatiji, Mateljan odgovara kako te tvrdnje nisu točne. Naprotiv, izvorni prihodi su im ispodprosječni te je financiranje lokalnih jedinica isključivo porezom na dohodak ne održivo kao i postojeća fiskalna centralizacija, poručio je Mateljan.  

Izdvojeno


Reci što misliš!