ŽUPANIJA / OPĆINE

KAKO TO, KAKO TO?

O penaliziranom EU projektu izgradnje zgrade lokalnog DVD-a oglasila se i Općina Vojnić! O tome ne znaju puno, iako ih je financijski dobrano koštalo?

O penaliziranom EU projektu izgradnje zgrade lokalnog DVD-a oglasila se i Općina Vojnić! O tome ne znaju puno, iako ih je financijski dobrano koštalo?

Uračunajući i kaznu od tri milijuna kuna ispada da je više od polovicu ukupne vrijednosti projekta Općina iskeširala sama.

Novi vatrogasni dom u Vojniću koji se gradio europskim novcem i prema Agenciji za plaćanje u poljoprivredi ne na baš transparentan način, nije podvig općinske vlasti, potvrdili su to na upit KAportala iz Općine Vojnić.  

Naime, kako je KAportal već izvještavao, na jednoj od sjednica Općinskog vijeća povela se rasprava o spornom projektu, te je načelnik Nebojša Andrić pojasnio kako se sve svodi oko postupka u izvedbi. Kako je kazao, prema Zakonu o graditeljstvu izvođač je uveo podizvođača, a Agencija za plaćanje u poljoprivredi koja ima svoja pravila, smatrala je da je to kršenje javne nabave.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na naš upit stiglo je pojašnjenje u kojem se Općina ograđuje od cijelog slučaja. Kako pojašnjavaju, navedeni projekt kandidirao je DVD Vojnić te Općina niti ne raspolaže sa svim informacijama. 

- Sredstva vraća Dobrovoljno vatrogasno društvo Vojnić koji je i nositelj projekta, ne Općina. Poslovanje Općine pa time i proračunskog korisnika neće biti ugroženo jer na sjednici Općinskog vijeća Općina povećala sredstva DVD-u za navedeno kapitalno ulaganje, dodali su. 

U konačnici cijeli projekt je penaliziran s 25 posto, a sredstva Dobrovoljno vatrogasno društvu vraća kreditom čija je rata 54 tisuće kuna. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 9 milijuna kuna, 7,4 milijuna iznosila su odobrena EU i nacionalna sredstva za provedbu projekta, te je Općina financijski sudjelovala u ostatku iznosa.  

Uračunajući i kaznu od tri milijuna kuna ispada da je više od polovicu ukupne vrijednosti projekta Općina iskeširala sama. Odnosno ispravno je reći DVD Vojnić koji je nositelj projekta, kako napominju u Općini. 

No isto tako ispravno je reći da su to sredstva općinskog proračuna jer je DVD proračunski korisnik pa ga financijski održava i puni Općina.  

Izdvojeno


Reci što misliš!