ŽUPANIJA / OPĆINE

DEMOGRAFSKA MJERA

Općini Barilović za sufinanciranje troškova vrtića potpora Ministarstva od 220 tisuća kuna, načelnik najavio i EU projekt kojim će se osigurati novi kapaciteti

Općini Barilović za sufinanciranje troškova vrtića potpora Ministarstva od 220 tisuća kuna, načelnik najavio i EU projekt kojim će se osigurati novi kapaciteti
foto ilustracija Barilović

Općina otkupila prostor bivše veterinarske ambulante u centru Barilovića te ishodila građevinsku dozvolu za rekonstrukciju i prenamjenu u vrtić, za dodatnih 36 mjesta

Općina Barilović potpisala je ugovor s Ministarstvom demografije o sufinanciranju troškova vrtića za ovu godinu u iznosu od 220 tisuća kuna. Kako pojašnjavaju iz Općine, nakon proširenja vrtić Potočić u Belajskim Poljicima pohađa 58 polaznika, 12 ih je u vrtiću u Dugoj Resi te 25 u privatnim karlovačkim vrtićima. To je 15 polaznika više nego u prošloj godini.

No, uz to, u planu je proširenje kapaciteta, za što je Općina otkupila prostor bivše veterinarske ambulante u centru Barilovića te ishodila građevinsku dozvolu za rekonstrukciju i prenamjenu u vrtić, za dodatnih 36 mjesta. Projekt je ovih dana kandidiran na fondove EU,  a vrijednost mu je 4 milijuna kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je pojasnio načelnik Dražen Peraković, specifičnost ovog projekta je u tome što će na krovu objekta biti instalirana solarna elektrana koja će vrtiću osiguravati 15 kW struje za vlastitu proizvodnju i time osigurati više od 80% potrebne električne energije. 

- Odmah krećemo s javnom nabavom za izvođenje radova koji bi trebali biti završeni do rujna mjeseca 2023. godine kada će vrtić primiti svoje nove stanare, dodao je. 

Inače, Općina sufinancira troškove smještaja za jedno dijete u visini od 50 posto, za drugo 75 posto ekonomske cijene vrtića a za treće dijete vrtić je besplatan. 

- Troškovi smještaja djece u vrtić rastu iz godine u godinu i oni će u ovoj godini dostići iznos od 2 milijuna kuna općinskog proračuna. Od dobivenih sredstava Ministarstva demografije financirati će se nabava informatičke opreme te redovni troškovi poslovanja vrtića. Posebno će biti zadovoljni roditelji djece koji pohađaju vrtić Potočić jer će smještaj djece u mjesecu srpnju biti za sve besplatan. Zadovoljstvo nam je što je Ministarstvo prepoznalo rad našeg vrtića te nam dodijelilo maksimalni iznos koji se dodjeljuje po jednoj jedinici lokalne samouprave, kao što je bilo i prošle godine, poručio je načelnik Peraković.

U 2021. godini u općini Barilović rođeno je 24, a godinu prije 20 djece, pa je samim time ulaganje u predškolski odgoj itekako isplativ, složili bi se svi. 

Izdvojeno


Reci što misliš!