ŽUPANIJA / OPĆINE

KUĆA ŠPILJE

Izgradnja Centra podzemne baštine - Speleon u završnoj je fazi! JU Baraćeve špilje: Pred nama je najvažnija faza projekta - kreiramo doživljaje za naše buduće posjetitelje

Izgradnja Centra podzemne baštine - Speleon u završnoj je fazi! JU Baraćeve špilje: Pred nama je najvažnija faza projekta - kreiramo doživljaje za naše buduće posjetitelje
JU Baraćeve špilje

Realizacijom izgradnje Centra podzemne baštine - Speleona izravno će se doprinijeti porastu broja posjetitelja destinacije, edukaciji lokalnog stanovništva i posjetitelja o prirodnoj baštini te porastu turističke prepoznatljivosti općine Rakovica

Ravnateljica Javne ustanove Baraćeve špilje, Tihana Oštrina i direktor Smart AudioVisual studija iz Zagreba Zlatko Jelačić, u prisustvu načelnika Općina Rakovica, gospodina Mihovila Bićanića, ovih dana potpisali su ugovor za unutarnje opremanje Centra podzemne baštine – Speleon. 

Projekt je to koji će posjetiteljima interpretirati teme prirodne baštine, na primjeru lokalnih speleoloških objekata koji se nalaze u Značajnom krajobrazu Baraćeve špilje i onih koji su dio mreže Natura 2000 na području općine Rakovica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jedna od glavnih uloga ovog projekta je, kroz edukaciju i bogato multimedijalno iskustvo, razviti svijest o očuvanju prirode i važnosti održive interakcije čovjeka i prirode kod budućih posjetitelja centra. 

Ujedno, uspostava centra na temu Baraćevih špilja prilika je za sveobuhvatniji razvoj rakovičkog kraja, te dodatnu valorizaciju lokaliteta Baraćeve špilje kao atraktivnog, ali nedovoljno poznatog prirodnog bisera Like, uvjereni su svi dionici u turizmu na rakovačkom području.  

- Realizacijom projekta izravno će se doprinijeti porastu broja posjetitelja lokaliteta, edukaciji lokalnog stanovništva i posjetitelja o prirodnoj baštini te porastu turističke prepoznatljivosti općine Rakovica kao odredišta prirodne baštine, poručili su iz JU Braćeve špilje. 

Kako će izgledati Speleon - kuća špilje?

Ulaz je projektiran u obliku velike staklene stijene, imitirajući ‘otvaranje’ ulaza u špilje. Filigranski raspored obodnih prostorija postava, s velikom centralnim dvoranom polifunkcionalnog karaktera, također je inspiriran međuodnosom podzemnih špiljskih dvorana i avenija. 

Posjetiteljski centar kružnog je oblika od 1.200 m2, a nakon ulaznog hola sa recepcijom, suvenirnicom, caffe barom, garderobom i dječjom igraonicom,  prolazi se dalje u edukativni dio gdje se obrađuju teme iz područja speleologije. U tom dijelu nalazi se niz suvremenih, multimedijalnih modela interpretacije, kao što su maketarski prikazi, lcd ekrani, smartglass, replike, animacije, multitouch ekrani i ostalo.

Ono što posebno doprinosi atraktivnosti jesu osjetilne komore, gdje će posjetitelji moći doživjeti podzemlje svim svojim čulima. U glavnoj dvorani prezentirat će se dokumentarni film koji će sažeti prikaz okoliša i tipičnog ambijenta u Ledeno doba na području Baraćevih špilja. Prikaz će obuhvatiti uvjerljivu animaciju svih životinja pronađenih na lokalitetu, i to na način da će se najprije prikazati Zemlja, pa Europa, pa Hrvatska u vrijeme ledenog doba, te će se animacijom predstaviti izgled okoliša karakterističan za period. 

Posebna atrakcija nalaziti će se u centralnom dijelu objekta gdje će biti postavljena vanjska izložba, odnosno atrij sa replikama životinja i biljaka iz Ledenog doba.

Kako su izvijestili iz Turističke zajednice Plitvičke doline, izgradnja centra pri samom je završetku, a pred Javnom ustanovom Baraćeve špilje je najvažnija faza projekta, u kojoj kreiraju doživljaje za buduće posjetitelje, dodali su. 

Izdvojeno


Reci što misliš!