ŽUPANIJA / OPĆINE

NEMA PANIKE!

Slovenska rijeka Lahinja zamutila Kupu na sjeveru županije, ali opasnosti za sezonu kupanja nema! Reagirali su iz Hrvatskih voda, evo što kažu

Slovenska rijeka Lahinja zamutila Kupu na sjeveru županije, ali opasnosti za sezonu kupanja nema! Reagirali su iz Hrvatskih voda, evo što kažu
FB, Matjaž Rus

I poznavatelji Kupe s ovog područja reći će da se radi o prirodnoj pojavi

Prošlotjedno zamućivanje Kupe nizvodno od Jurova na području općine Žakanje, zasigurno nije nešto što će ili bi trebalo ugroziti sezonu kupanja, koja je pred vratima. I poznavatelji Kupe s ovog područja reći će da se radi o prirodnoj pojavi. U ovom konkretnom slučaju, žutosmeđu boju Kupi dao je njezin pritok, slovenska rijeka Lahinja, a razlog su intenzivne oborine. 

Da stvarno nema potrebe za panikom, potvrdili su za KAportal iz Hrvatskih voda, koji su nam pojasnili kako i zašto dolazi do zamućivanja rijeke. Kako nam pojašnjavaju, prošlog tjedna, od 08.06.2022. do 10.06.2022. područje RH zahvaćeno je širom sredozemnom ciklonom koja u pravilu nosi veću količinu oborina, a koja se povremeno zna zadržati nad područjem RH i BiH nekoliko dana, uzrokujući povremene intenzivnije kratkotrajne oborine najčešće u obliku kiše.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Uvidom u podatke o vodostajima i protokama na AVP Ladešić Draga na rijeci Kupi utvrđeno je da je protok rijeke Kupe varirao od 10,9 m3/s (07.06.2022. u 23.00h) do 36,2 m3/s (08.06.2022 u 22.00 h), što je 3,5 puta povećanje. Variranje protoka po satima ukazuje na različiti dinamiku porasta, što znači da je uzvodno područje zahvaćano povremenim kratkotrajnim intenzivnijim oborinama, poručuju. 

Kupa u Ozlju, 9. lipnja 2022., izvor: FB, Kupa-Koupa-Kolpa
 

U situacijama intenzivnih pljuskova, posebno nakon dužeg sušnog perioda, dolazi do ispiranja velikih prirodnih kao i urbaniziranih površina, a sva ta oborinska voda posredstvom kanala površinske odvodnje i manjih prirodnih vodotoka u konačnici završava u rijeci Kupi koja zbog toga, pored porasta vodostaja bilježi i povećano zamućenje.

- Radi se o potpuno prirodnom procesu, i pri tom je potpuno nepotrebno provoditi analizu kakvoće voda rijeke Kupe jer zbog velikog slivnog područja ispranog intenzivnim oborinama u zamućenoj vodi možemo pronaći tragove različitih tvari koje se nalaze u prostoru, a koje su isprane kišom, pojašnjavaju nam iz Hrvatskih voda. 

Inače, iz Hrvatskih voda napominju kako vrše redoviti periodički monitoring stanja vodnog tijela uzimanjem uzoraka i nije evidentirana promjena u stanju vodnog tijela, a isti prilažemo u nastavku.

Izdvojeno


Reci što misliš!