ŽUPANIJA / OPĆINE

SLOVENCI BI TO DRUGAČIJE

O Partizanskoj bolnici na Petrovoj gori brigu vodi jedino Općina Vojnić, načelnik Andrić od inicijative za obnovu nije odustao: Sve je opet na državi

O Partizanskoj bolnici na Petrovoj gori brigu vodi jedino Općina Vojnić, načelnik Andrić od inicijative za obnovu nije odustao: Sve je opet na državi
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

I dok sličnu, ali manju bolnicu u Sloveniji godišnje posjeti četvrt milijuna turista, kod nas takva vrsta turizma dosad nije nikog zanimala. Ali je zapela za oko načelniku općine Vojnić Nebojši Andriću.

U centralnoj partizanskoj bolnici na Petrovoj Gori liječile su se tisuće vojnika NOB-a za vrijeme Drugog svjetskog rata, bila je to prva i najveća takva bolnica u cijeloj Europi i mjesto spasa za tisuće ljudi sa šireg područja Korduna. 

Lječilište i utočište za ranjene vojnike i civile kakvo dotad nije viđeno, u bivšoj je državi bilo memorijalni park, u posljednja tri desetljeća prepušteno je zaboravu. U danas derutni kompleks prve i najveće šumske bolnice u okupiranoj Europi, za vrijeme Jugoslavije dolazili su razredi djece i omladine iz cijele države, i slušali o slavnim danima NOB-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I dok sličnu, ali manju bolnicu u Sloveniji godišnje posjeti četvrt milijuna turista, kod nas takva vrsta turizma dosad nije nikog zanimala. Ali je zapela za oko načelniku općine Vojnić Nebojši Andriću. Kako je još prije dvije godine najavljivao, postoje mnoge tehničke mogućnosti da bi to danas bilo suvremeno i prihvatljivije današnjem vremenu. 

- Mogli bi se, recimo, ugraditi audiovizualni efekti u zemunicama, tako da bi posjetitelji došli u zemunicu u potpuni mrak i doživjeli sve što su i ti ranjenici doživljavali za vrijeme Drugog svjetskog rata, samo su neke od ideja načelnika Općine Vojnić.

Od toga načelnik Andrić nije odustao ni danas. Kako je kazao za KAportal projekt obnove partizanske bolnice na Petrovoj gori kandidiran je za tehničku dokumentaciju u vrijednosti dva milijuna kuna kako bi se ista stavila u turističku funkciju.

Još prije više od dvije godine pokrenuli su i inicijativu prema kolegama iz Slovenije koji su temeljito obnovili partizansku bolnicu Franja kod Cerknog. Poduzetni susjedi predložili su je za UNESCO-ov popis svjetske baštine, za što bi imali veće šanse da se prijave u partnerstvu s bolnicom na Petrovoj gori. 

Komunikaciju u tom smjeru vodi Ministarstvo kulture, no za sada nema nikakve konkretne informacije, kazao je Andrić.

Inače, u zadnje četiri godine Općina Vojnić uložila je gotovo pola milijuna kuna za sanaciju zapuštenih objekata u sastavu kompleksa Centralne partizanske bolnice kako bi se spriječilo njihovo daljnje propadanje. Najveći dio sredstva osigurala iz javnog poziva Ministarstva kulture.

Izdvojeno


Reci što misliš!