ŽUPANIJA / OPĆINE

NI PRVI NI ZADNJI PUT?

Načelnik Bićanić o redukciji vode na području Rakovice: Dosta nam je projekata koji se isprojektiraju i završe u ladici

Načelnik Bićanić o redukciji vode na području Rakovice: Dosta nam je projekata koji se isprojektiraju i završe u ladici
N1 Hrvatska

U zadnjih se nekoliko godina pokreću se aktivnosti, ali dugo godina se na rješavanju ovog problema nije radilo, kazao je Bićanić.

Zbog naglog pada razine vode u vodospremi Lisini, iz koje se opskrbljuje rakovički vodovod, načelnik općine Rakovica Mihovil Bićanić donio je u utorak odluku o redukciji vode u tome mjestu, a pozvao je državu da počnu radovi na novome, 22 kilometra dugom dobavnom pravcu vode iz Ličke Jasenice.

Redukcija vode na snazi je bila jučer od 12,30 do 17 sati, a u Rakovici su inače uobičajene noćne redukcije vode. Da bi se dovozila voda i punila vodosprema Lisina, osigurana je cisterna iz Robnih rezervi, a danas i jedna iz karlovačke Javne vatrogasne postrojbe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gostujući u Dnevniku N1 načelnik Bićanić pričao je o problemu nestašice vode s kojim se njegova općina suočava, te zahvalio ekipa Komunalca i vatrogascima koji su stalno na terenu, rješavaju probleme, donose cisterne s vodom.

- Naš dobavni pravac može isporučiti 22 litre vode u sekundi. No danas kada smo u 17 sati pustili vodu imali smo potrošnju od 41.5 litara u sekundi. Mi se dovodimo u situaciju da ostanemo potpuno bez vode, pa kada nam voda dođe do kritične razine, zaključili smo da je bolje da na nekoliko sati bolje zatvorimo vodu, kako bismo nekoliko dana kasnije vodu imali, rekao je Bićanić.

U nastavku je dodao kako se rakovačko područje već 20 godina bori s ovim problemom. 

- Hrvatske vode bušile su 12 rupa u kojima nisu pronašli vodu. Mi nemamo izdašnih izvora koji bi opskrbili cijelu općinu. Prije dvije godine smo završili koncepcijsko rješenje za vodu iz Nacionalnog parka. No, nama je dosta projekata koji se isprojektiraju i završe u ladici. U zadnjih se nekoliko godina pokreću aktivnosti, ali dugo godina se na rješavanju problema nije radilo, kazao je Bićanić.

Njegova općina broji 2.225 stanovnika, dok ih je ljeti, zbog priljeva turista, 7000. Prema članku na koji je naišao, kaže, problem s nestašicom vode njegova općina ima od 1951. godine.

- Začuđuje me čuđenje ljudi što se borimo s ovim problemom danas. Kada je do ovog problema došlo u Istri, svi su se digli na noge, kazao je Bićanić.

Izdvojeno


Reci što misliš!