ŽUPANIJA / OPĆINE

DUGA POVIJEST DRUŠTVA

DVD Žakanje slavi 70 godina djelovanja! Otresli smo prašinu s povijesnih dnevnika i otkrili zanimljivosti o radu i djelovanju ovog Društva

DVD Žakanje slavi 70 godina djelovanja! Otresli smo prašinu s povijesnih dnevnika i otkrili zanimljivosti o radu i djelovanju ovog Društva

Društvo danas broji preko 60 članova, ima 15 operativnih vatrogasaca, raspolaže s dva vatrogasna vozila, sudjeluje na svim izvanrednim dislokacijama, kao što su poplave, potresi, nevremena.

Općina Žakanje može se pohvaliti kao jedina u Hrvatskoj, koja na broj stanovnika ima najveći broj vatrogasaca. Na području općine gotovo svako selo ima svoje vatrogasno društvo koje je pokretač svih aktivnosti. Aktivno je ukupno 11 dobrovoljnih društava, a ono u samom centru mjesta, DVD Žakanje, ove subote slavi 70 godina postojanja. 

Kako otkrivaju stari dnevnici ovog Društva, inicijativa zbora građana za osnivanje DVD došla je od strane Nastavničkog vijeća Područne škole Žakanja, kojeg su činili učitelji Stjepan Tomas, Kata Vancaš i Slava Tuškan. Osnivačka skupština održana je 2.studenog 1952. godine, a Društvo je tada brojilo 35 aktivnih članova i 10 podupirajućih članova. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od samog osnutka Društvo aktivno radi, organizira sastanke, prikupljaju dobrovoljne priloge, koje su tada bile u obliku vina i novca, organizira vatrogasne zabave, sudjeluje u gašenju požara, očuvanju imovine od raznih elementarnih nepogoda.

Godine 1959. dolazi do inicijative za izgradnju Vatrogasnog doma u centru Žakanja. Za lokaciju doma mještanka Kata Mus poklonila je gradilište uz minimalnu naknadu. Radove na izgradnji i financiranje izvode sami članovi. Sredstva za dom prikupljena su i od dobiti s vatrogasnih zabava, od prodaje prikupljenog vina i kredita članova. Stigla je i pomoć od iseljenika iz SAD-a i Kanade. 

Godine 1971. članovi Društva nabavljaju veliku VER BARKAS WERKE špricu istočnonjemačke proizvodnje i kompletnu opremu tlačnih cijevi za obranu od požara i najudaljenih kuća u Žakanju. Isto tako, ubrzo je uviđeno da postojeći Vatrogasni dom postao nefunkcionalan, zidovi su mu napukli, pa članovi društva na svojoj skupštini 1975. godine donose odluku o izgradnji novog suvremenog vatrogasnog doma, sa salom za ples, prostorijom za točenje, sastanke i slično.

Odmah je počelo prikupljanje i nabavka građevinskog materijala. Ali dolazi do zabrane gradnje od strane susjednih međaša, te se ona odgađa za dvije godine. To je ujedno bio i najteži periodu u povijesti ovog Društva. Nakon odgode, u godinama koje slijede provode se radovi na izgradnji novog doma, a dio financijskih sredstava osiguran je tada iz Vatrogasnog Saveza općine Ozalj. 

Nakon dugogodišnje stagnacije, 2005. godine Društvo je preuzela nova, mlada uprava, i u godini kasnije skupila prvu ekipu koja je sudjelovala na općinskom vatrogasnom natjecanju. Da je nova ekipa dala veliki zamah Društvu govori i podatak da je u 2011. godini najveći broj polaznika škole za vatrogasca prve klase i ispitnog vatrogasca bio upravo iz DVD-a Žakanje. 

Društvo danas broji preko 60 članova, ima 15 operativnih vatrogasaca, raspolaže s dva vatrogasna vozila, sudjeluje na svim izvanrednim dislokacijama, kao što su poplave, potresi, nevremena. 

- Društvo je neprekidno radilo, mijenjalo, izgrađivalo i obnavljalo. Za to su uvijek bila potrebna značajna financijska sredstva, puno rada i odricanja naših članova. Iako je opstanak Društva u nekoliko navrata doveden u pitanje, ono je nastavilo s radom zahvaljujući nesebičnim zalaganje pojedinih članova. Nadamo se da će Društvo i u narednih 70 godina napredovati i razvijati se još bolje nego u proteklih 70, poželio je svima tajnik DVD Žakanje Matija Gršić. 

Izdvojeno


Reci što misliš!