ŽUPANIJA / OPĆINE

ODRŽIV PROJEKT

U svojoj je završnoj fazi! Projekt Speleon - Centar podzemne baštine predstavljen kao pozitivan primjer korištenja EU fondova

U svojoj je završnoj fazi! Projekt Speleon - Centar podzemne baštine predstavljen kao pozitivan primjer korištenja EU fondova
JU Baraćeve špilje

Ponovimo kako je riječ o projektu koji će posjetiteljima interpretirati teme prirodne baštine, na primjeru lokalnih speleoloških objekata koji se nalaze u Značajnom krajobrazu Baraćeve špilje i onih koji su dio mreže Natura 2000

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije prošlog je tjedna u Osijeku održana konferencija "EU fondovi 2021. - 2027. - Nove prilike" na kojoj je i sudjelovala i povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira. 

Kako je uvodno naglasila, kohezijska politika ima cilj da svaki Europljanin, neovisno o tome gdje živi ima kvalitetno obrazovanje i javne usluge, poput zdravstva ili kulture te da ni jedno područje ne bi trebalo biti zapostavljeno "jer Europu ne čine samo Bruxelles, ili glavni gradovi država članica, već je potrebno biti otvoren potrebama različitih regija i općina, jer to Europu čini snažnom".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Povjerenica je podsjetila kako će Sporazum o partnerstvu s Hrvatskom omogućiti Hrvatskoj korištenje devet milijardi eura iz EU fondova do 2027. godine, što je oko 2200 eura po stanovniku, te da iz toga proizlazi velika odgovornost za pronalaženje najboljeg načina korištenja tih sredstava.

Kao pozitivan primjer korištenja EU fondova predstavljen je projekt JU Baraćeve šilje, Speleon - Centar podzemne baštine. Ravnateljica Tihana Oštrina predstavila je važnost ovog projekta za lokalnu zajednicu, ali i sve izazove s kojima smo se susreli pri samoj provedbi.

Ponovimo kako je riječ o projektu koji će posjetiteljima interpretirati teme prirodne baštine, na primjeru lokalnih speleoloških objekata koji se nalaze u Značajnom krajobrazu Baraćeve špilje i onih koji su dio mreže Natura 2000 na području općine Rakovica. Više o njemu KAportal je pisao u svibnju ove godine. 

Kako su izvijestili iz JU Braćeve špilje provedba projekta je u završnoj fazi, a otvorenje centra za posjetitelje planira se početkom 2023. godine.

Nakon predstavljanja nekoliko velikih projekata zaključeno je da su projekti odlični, a sredstva koja je Hrvatska uspjela povući iz fondova EU neće biti suludo utrošena nego će se napraviti ono što se traži i očekuje.

- To su samoodrživi projekti koji će generirati nova radna mjesta, obnovu demografije, gospodarstva, izvijestili su iz Ministarstva.

Izdvojeno


Reci što misliš!