ŽUPANIJA / OPĆINE

SLOVENSKA STRUJA

Pravutina se ne da! Mirnim prosvjednom još jednom ukazali na nezadovoljstvo aktivnostima HEP-a! No čega se to konkretno mještani Pravutine ne žele odreći?

Pravutina se ne da! Mirnim prosvjednom još jednom ukazali na nezadovoljstvo aktivnostima HEP-a! No čega se to konkretno mještani Pravutine ne žele odreći?
foto ilustracija

Do god će Pravutina biti dio slovenske elektroenergetske mreže gotovo je nemoguće da se desi "30.rujan 2022. godine" iz jednog jednostavnog razloga - susjedna Metlika ne ovisi samo o jednom dalekovodu ni jednom kablu

Ni nakon više od godinu dana Pravutina se ne da. Jučerašnjim mirnim prosvjedom na kojem se okupilo 20-ak stanovnika još su jednom skrenuli pozornost da tako olako se ne namjeravaju odreći standarda kojeg su dosad imali. Riječ je, dakako, o elektromreži koju još od pedesetih godina prošlog stoljeća dobivaju sa slovenske strane. 

Bilo je to uobičajeno u vrijeme bivše države, a uspostavom samostalnih država, usporedno je došlo i do odvajanja elektro napajanja iz Republike Slovenije. Do danas ostala je samo Pravutina u Općini Žakanje, no HEP je još prije godinu dana započeo aktivnosti na odvajanju od slovenske mreže izgradnjom odcjepnog dalekovoda i postavljanju stupova. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mještani taj potez nisu lako prihvatili. Prvo, kako kažu, nadležne službe ignorirali su ih u dogovoru od samog početka, a drugo onakvu kvalitetu struje kakvu imaju od slovenskog distributera u Hrvatskoj ih ne mogu osigurati. 

Slučaj "30. rujan 2022."

Podsjetimo kako je osim poplave koje je zadala muke mještanima uz Kupu na području općine Žakanje, Kamanje i grada Ozlja, cijelo ovo područje uključujući i općinu Ribnik, prije manje od dva tjedna, točnije 30. rujna, ostalo je bez struje na više od pet sati.

Razlog je bio kvar na glavnom dalekovodu, a alternativnog rješenja odnosno prekapčanja iz druge strane za ovo području, za 9 tisuća stanovnika, nekoliko stotina poslovnih subjekata, u 2022. godini jednostavno ne postoji.   

Reagirala je i tada i gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak, koja je za Hinu komentirala kako treba pronaći rješenje a i vidjeti s HEP-om  je li normalno da sustav na cijelom ovom području počiva samo na jednom dalekovodu i jednom kablu. 

To, kao i niz iznenadnih nestanaka struje, mještani Pravutine nisu osjetili. Prema podacima koje su nam ustupili u cijeloj prošloj godini ostali su bez struje svega nekoliko minuta, dok okolna sela u mraku broje sate, a ti sati prelaze jako brzo u dane. 

- Svrha prosvjeda je nasilno otkopčavanje europske električne energije koju smo koristili od 1955 godine. Dogovor je bio od HEP-a da će nam ispostaviti istu energiju kao što smo imali, ali sada nije tako već nas misle otkopčati i prevariti, smatra Nikola Gojmerac koji je tzv. "referent za energetiku" Mjesnog odbora Pravutina. Kako dodaje, ne poštuju se dogovori, ali narod "ne da da se vara".

Mještani su uvjereni u jedno. Dok god će Pravutina biti dio slovenske elektroenergetske mreže gotovo je nemoguće da se desi "30. rujan" iz jednog jednostavnog razloga - susjedna Metlika ne ovisi samo o jednom dalekovodu ni jednom kablu. U slučaju bilo kakvog kvara ima mogućnost napajanja s tri strane. 

E to je taj standard, kakav Ozalj, Kamanje, Žakanje i Ribnik zajedno nemaju, smatraju mještani opravdavajući svoje zahtjeve. 

Izdvojeno


Reci što misliš!