ŽUPANIJA / OPĆINE

KARLOVAC KARST

Nakon razminiravanja obnovljeno 210 hektara šume kod Plaškog, još šest općina u Karlovačkoj županiji ima minski sumnjiva područja

Nakon razminiravanja obnovljeno 210 hektara šume kod Plaškog, još šest općina u Karlovačkoj županiji ima minski sumnjiva područja
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ovaj projekt ima značaj sa stajališta tradicije, obnove područja, posljedica rata i zato što radimo novo vrijedno stanište, poručila je ministrica Vučković.

Mladice hrasta kitnjaka kao dio obnove 210 hektara šume, nakon razminiravanja na području Plaškog, posadili su u utorak ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić i karlovačka županica Martina Furdek - Hajdin.  

Sadnja se provodi na nekoć okupiranom i miniranom području, gdje se nije sustavno gospodarilo šumom 30 godina, u sklopu projekta "Karlovac Karst – razminiranje, obnova i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Projekt provode Hrvatske šume kao korisnik i Ministarstvo unutarnjih poslova kao partner od početka 2019. do kraja 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 241 milijun kuna, a Europska unija ga sufinancira s 196,5 milijuna kuna, piše HINA.

Prvo se područje razminiralo, zatim su obnovljene šumske ceste, a treći dio projekta predviđa sadnju 383 tisuće sadnica hrasta kitnjaka na područjima općina Plaški, Josipdol i Tounj.

Voditelj projekta Tomislav Lipošćak je naveo da je za to izdvojeno 14 milijuna kuna. Ističe kako je to treći takav projekt Hrvatskih šuma. Prvi je proveden u Osječko-baranjskoj županiji, a drugi na području Ličko-senjske i Zadarske županije.

- Ovaj projekt ima značaj sa stajališta tradicije, obnove područja, posljedica rata i zato što radimo novo vrijedno stanište, poručila je ministrica Vučković.

Dujić je rekao i da se zbog ovog pošumljavanja ne planira osnivanje nove šumarije.

- Još šest naših općina ima minski-sumnjiva područja. Ostalo je još 24 četvorna kilometra za razminirati, rekla je karlovačka županica Furdek Hajdin. Naglasila je  da je razminirana zemlja jamstvo povratka i ostanka.

Načelnik Plaškog Pero Damjanović je rekao da je ta općina preklani uprihodila oko 240 tisuća kuna od šumskog doprinosa, taj prihod ove godine iznosi 660 tisuća kuna, a da bi se s obzirom na ovu sadnju, za deset godina mogao udvostručiti, ako bi jedinicama lokalne samouprave ostalo pet posto zarade od jednog stabla.

Izdvojeno


Reci što misliš!