ŽUPANIJA / OPĆINE

USKO GRLO RH

Karlovačka županija na ruti ilegalnih migranata, mještani općine Rakovica zabrinuti: Dnevno prođe i do 200 izbjeglica, spavaju na javnim površinama, ulaze u tuđa dvorišta...

Karlovačka županija na ruti ilegalnih migranata, mještani općine Rakovica zabrinuti: Dnevno prođe i do 200 izbjeglica, spavaju na javnim površinama, ulaze u tuđa dvorišta...
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nije ugodno navečer šetati, pogotovo sam. To ne radim već dugo vremena, s obzirom na njih. Ne znam, možda su oni benigni i prolaze mirno, ali ipak ih ne bih voljela sresti onako u grupi kako idu, kazala je Mirjana iz Rakovice

U 11 mjeseci evidentirano je 44.813 osoba u pokušaju nezakonitog ulaska u Hrvatsku te je procesuirano 724 krijumčara ljudi. Iz općine Rakovica žale se da posljednjih 20-ak dana imaju pojačan priljev migranata.

Jedva su dočekali schengenski režim i nadaju se kako će pojačana kontrola vanjske granice Europske unije riješiti njihov problem. Mještanima su svakodnevica i državljani Sirije, Pakistana, Afganistana, Burundija, Kube.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Nije ugodno navečer šetati, pogotovo sam. To ne radim već dugo vremena, s obzirom na njih. Ne znam, možda su oni benigni i prolaze mirno, ali ipak ih ne bih voljela sresti onako u grupi kako idu, kazala je Mirjana iz Rakovice za Dnevnik Nove Tv.

Rakovica je prva općina migrantima kada preko Bihaća uđu u Hrvatsku. Prelaze zelenu granicu, često preko Korane, koja se na nekim mjestima doslovno može pregaziti.

- Kroz centar prođe 150-200 izbjeglica dnevno. To je ono što vidimo. Oni borave na javnim mjestima, spavaju na javnim površinama, ulaze u tuđa dvorišta, ugostiteljske objekte, pojašnjava predsjednik MO-a Rakovica Mario Rubčić.

- Dobili smo poziv za izlazak na intervenciju, gorjela je jedna kuća. Vidjeli smo tragove migranata i ostalo je tu odjeće, obuće, ruksaka i kabanica, prepričava Josip Krizmanić iz DVD-a Rakovica.

Na raspolaganju su velika sredstva EU-a za poboljšanje standarda u nadzoru granice

Najveći problem je, kažu, nelagoda među stanovnicima. Posebno roditeljima s djecom. Denis iz Rakovice pojašnjava kako je prva kuća do njegove napuštena te da je njegov sin tamo vidio migrante, nakon čega se prepao i brzo uletio u kuću prepričavši mu što je vidio.

Često se koriste i školskom autobusnom linijom, jer njima je Hrvatska samo usputna stanica. Zadržavaju se kratko. Europska unija dala je Hrvatskoj na raspolaganje 120 milijuna eura za poboljšanje standarda u nadzoru i kontroli buduće vanjske granice EU-a.

- Države članice su nam ovom odlukom povjerile nadzor najdulje kopnene granice Schengena i kontrolu europske sigurnosti, a mi smo dokazali da mi to znamo raditi, da smo uspješno to obavljali i da ćemo to činiti i ubuduće, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Na to računaju i u Rakovici.

- Upravo tu treba najjače snage tu usmjeriti, ovo je usko grlo RH, 44 km od dvije granice s Bosnom i Slovenijom, i definitivno da oni sami po svom nahođenju gledaju da će tu najbrže proći i tu treba uložiti dodatne napore pa i zaposliti dodatne policijske snage, mišljenja je načelnik Rakovice Mihovil Bićanić.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!