ŽUPANIJA / OPĆINE

RADNA AKCIJA

Svjetski dan šuma obilježen pošumljavanjem Perjasice u općini Barilović! 150 Šumoboraca posadilo dvije tisuće sadnica hrasta lužnjaka

Svjetski dan šuma obilježen pošumljavanjem Perjasice u općini Barilović! 150 Šumoboraca posadilo dvije tisuće sadnica hrasta lužnjaka

Mlade Šumoborce o važnosti šuma, ali o načinima uzgoja i održavanja te općekorisnim funkcijama šuma upoznali su u ime Hrvatskih šuma i UŠP Karlovac Lucija Vargović i voditelj Uprave šuma podružnice Karlovac, Marin Svetić

Svjetski dan šuma, koji se obilježava na današnji dan, 21. ožujka, 150 volontera Šumoboraca obilježilo je radno, pošumljavanjem mjesta Perjasica u općini Barilović. Bila je ovo odlična prigoda da se našim šumama, baš na njihov dan, na najbolji mogući način oda počast i upozori na njihovu važnost za cjelokupno čovječanstvo i našu planetu. Upravo sadnjom novih 2000 sadnica hrasta lužnjaka, Šumoborci su pokazali kako se najbolje brine za šume.

Šumoborci su edukativni volonterski program koji se odvija u sklopu projekta CO2MPENSATING BY PLANTING u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, Hrvatskih šuma i agencije HEARTH. Održava se od kraja 2021. godine, a do sada je u 44 akcije pošumljavanja na 11 lokacija u Hrvatskoj sudjelovalo gotovo 4,000 volontera Šumoboraca koji su posadili oko 80,000 novih stabala. Istovremeno, u 24 škole organizirana je 51 edukativna radionica na temu važnosti šuma i klimatskih promjena. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S početkom ožujka Šumoborci su krenuli s novim akcijama pošumljavanja pa je ova danas u Perjasici bila samo jedna u nizu mnogih, 45. akcija pošumljavanja po redu. Ipak, kako baš na današnji dan se obilježava Svjetski dan šuma, organizatori su ga odlučili posebno obilježiti.

Tako su na današnjoj akciji sudjelovali učenici i profesori IX. Gimnazije Zagreb i Šumarske i drvodjeljske škole iz Zagreba, njih čak stotinu. Uz njih su sudjelovali i volonteri Saveza izviđača Hrvatske i Odreda izviđača „Vladimir Nazor“ iz Karlovca dok su stručnu pomoć i podršku u sadnji pružali šumari Hrvatskih šuma iz Šumarije Duga Resa.

Ovom prigodom pridružili su im se i predstavnici europskih institucija kao partneri projekta pa su tako okupljene pozdravili te se i osobno uključili u sadnju hrastovih sadnica Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj te Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. U pomoć u sadnji stigli su i predstavnici Agencije za mobilnost i programe EU (AMPEU) te zamjenik karlovačke županice Dejan Mihajlović.

Mlade Šumoborce o važnosti šuma, ali o načinima uzgoja i održavanja te općekorisnim funkcijama šuma upoznali su u ime Hrvatskih šuma i UŠP Karlovac Lucija Vargović i voditelj Uprave šuma podružnice Karlovac, Marin Svetić, koji su zahvalili volonterima na svemu što čine i pomažu našim šumama, naglasivši kako Hrvatske šume godišnje posade 10 milijuna novih sadnica, ali da je svaka sadnica koju posade volonteri zlata vrijedna.

U ime organizatora volontere su pozdravili Igor Mladinović, direktor agencije HEARTH i Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator projekta koji je tom prilikom izjavio:

- Klimatske su promjene jedna od najvećih prijetnji čovječanstvu danas, ali upravo su šume naš najbolji saveznik u borbi protiv klimatskih promjena. Hvala svakom od 4000 volontera Šumoboraca na svakoj posađenoj sadnici. Vi ste naš ponos i naša nada. Nastavljamo s pošumljavanjima i dalje, a zajedno s našim partnerima iz Hrvatskih šuma radimo na tome da uključimo čim više škola i drugih institucija i partnera kako bi svima koji to žele pružili priliku da sudjeluju.

Organizatori su naglasili da nakon ove akcije slijede i brojne druge te da će Šumoborci narednih tjedana pošumljavati skoro svaki dan. Upravo na području Perjasice do polovice travnja očekuje se sudjelovanje oko 1000 volontera Šumoboraca. 

Izdvojeno


Reci što misliš!