ŽUPANIJA / OPĆINE

ZBOGOM EU FONDOVI?

Kritike na ukidanje prireza i kod načelnika u Karlovačkoj županiji, jedino HDZ-ovac Andrić izrazio optimizam: "Vjerujem da će Vlada osmisliti model povećanja prihoda"

Kritike na ukidanje prireza i kod načelnika u Karlovačkoj županiji, jedino HDZ-ovac Andrić izrazio optimizam:
Ilustracija KAportal/PIXSELL

Andrić dodaje kako Općina Vojnić ima prirez 7,5 posto i neće imati većih problema u realizaciji projekata, jer ima prihode od fiskalnog izravnanja koje su dobili posljednjom poreznom reformom

Najave da bi se rast plaća od početka iduće godine mogao osigurati ukidanjem prireza u startu su naišle na kritike lokalnih političara ali i ekonomista. KAportal je već pisao kako su taj potez ocijenili gradonačelnici dvaju najvećih gradova u Karlovačkoj županiji, a na tragu toga je i mišljenje Ekonomskog instituta. 

Ekonomisti smatraju kako je riječ o izuzetno netransparentnom zadiranju u ograničenu fiskalnu samostalnost gradova i općina, a s druge strane, ukidanje prireza ne može imati nikakva efekta na plaće u više od pola hrvatskih općina i četvrtini gradova, jednostavno zato što nisu ni uveli prirez.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

KAportal je provjerio što o ovom potezu kažu načelnici općina u Karlovačkoj županiji te na koji način će gubitak prihoda od prireza utjecati na poslovanje. 

Mateljan (SDP): Na ovaj način JLS će postati neodržive 

Godišnji prihod od prireza i poreza na dohodak čini 90 posto ukupnih prihoda općine Kamanje, te je dosadašnjim rasterećenjem odnosno smanjenjem poreza kako bi rasle plaće, Vlada je posegla za porezom na dohodak, jedinim porezom koji je prihod jedinica lokalne i regionalne samouprave, komentirao je načelnika općine Kamanje Damir Mateljan.  

- Lokalna država troši 6 posto ukupnih prihoda i upravo na tih 6 posto Vlada je našla štedjeti. U konačnici ukoliko i dalje bude trend smanjivanja lokalnih proračuna, gradovi i općine, kako bi iole bili održivi, morati će podići cijene komunalnih usluga, vrtića te smanjiti poticaje za civilno društvo, mlade demografiju, tako da će u konačnici dobitak od dvadesetak eura na plaći građanima pojesti rast usluga i pad komunalne kvalitete. No, Vlada će za to moći okriviti onda načelnike i gradonačelnike, poručio je Mateljan. 

Dodaje kako daljnjim smanjenjem fiskalnih kapaciteta općina i gradova, oni će biti potkapacitirani i time nekonkurentni za povlačenje sredstava iz nove EU financijske perspektive.

- I na kraju, mnoge će općine i gradovi na ovaj način postat neodrživi do - neodrživosti, zaključio je Mateljan. 

Andrić (HDZ): Uvjeren sam da je Vlada osmislila model koji će nadoknaditi izgubljeni prihod

Načelnik Općine Vojnić Nebojša Andrić uvodno je rekao kako pozdravlja svako porezno rasterećenje plaće radnika. Smatra da bi i minimalna plaća morala rasti obzirom da još uvijek mnogo poslodavaca isplaćuje "na ruke" razliku od minimalca do pune plaće. 

No, dodaje kako bi ukidanje prireza bio veliki udarac na proračune većih gradova i općina. Isto tako, Andrić je uvjeren da je Vlada RH već osmislila model koji će ne samo nadoknaditi izgubljeni prihod, nego ga i povećati, jer je fiskalna decentralizacija nužna za jačanje kapaciteta JLS.

- Mi smo sada svi oslonjeni na EU projekte, koji su podigli naše proračune, ali i pokrenuli kompletno gospodarstvo, a najviše građevinski sektor. Priliv EU novaca je doveo do deficita sposobnih izvođača na tržištu, tako da su cijene neopravdano višestruko porasle. Stoga pozdravljam porez na ekstra dobit i smatram da je to jedan od izvora za poravnanje gubitaka jedinica lokalne samouprave zbog ukidanja prireza. 

Andrić dodaje kako Općina Vojnić ima prirez 7,5 posto i neće imati većih problema u realizaciji projekata, jer ima prihode od fiskalnog izravnanja koje su dobili posljednjom poreznom reformom.

Jurkaš (nezavisni): Ni spajanjem općina problemi lokalne samouprave neće se riješiti

Općina Žakanje jedna je od desetak jedinica lokalne samouprave u Karlovačkoj županiji koja već nekoliko godina nema prirez. I to ne odlukom sadašnjeg načelnika Danijela Jurkaša.

Bila je to, naime, zadnja odluka bivšeg načelnika Nikole Sopčića, tada u funkciji općinskog vijećnika. Općinsko vijeće usvojilo je njegov amandman, odmah na početku prvog mandata sadašnjeg načelnika u ljeto 2017. godine.  

Šest godina nakon toga pokazalo se da Općina bez toga prihoda može, no, kako je kazao načelnika Danijel Jurkaš za KAportal, za slaganje financijske konstrukcije treba biti doslovno mađioničar.  

-  Porez na dohodak glavni je prihod Općine koji se kod svakog vladinog "rasterećenja" plaća smanjuje i stvara probleme lokalnim proračunima. Od velikih tvrtki koje djeluju na području općine zapravo imamo vrlo malo koristi jer kao JLS nemamo prihode od pdv-a, trošarina ni poreza na dobit.

Ukoliko zaista ne dođe do konkretne fiskalne decentralizacije i priljeva novca općinama i gradovima, Jurkaš ističe kako se ozbiljno dovodi u pitanje tko će financirati lokalne ceste, vrtiće. 

- Ni spajanjem općina taj problem se neće riješiti, poručio je Jurkaš. 

Izdvojeno


Reci što misliš!