ŽUPANIJA / OPĆINE

PROVEDEN NADZOR

Vodu u Rakovici treba preventivno prokuhati, nadležni uvjeravaju da je panika nepotrebna: Pitka voda nikad nije bila kontaminirana na ovom području

Vodu u Rakovici treba preventivno prokuhati, nadležni uvjeravaju da je panika nepotrebna: Pitka voda nikad nije bila kontaminirana na ovom području
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Uzorak je uzet u zgradi Općine za redovnog nadzora i utvrđen veći broj bakterijskih kolonija, o čemu je Zavod izvijestio nadležne, a Spelekom javnost

Komunalno društvo Spelekom je izvijestilo u ponedjeljak o "nesukladnom uzorku vode" uzetom u Rakovici u četvrtak, a Tea Frketić iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije je u utorak objasnila da voda nije opasna po zdravlje, ali da ju je dobro preventivno prokuhati.

Kako je pojasnila, uzorak je uzet u zgradi Općine za redovnog nadzora i utvrđen veći broj bakterijskih kolonija, o čemu je Zavod izvijestio nadležne, a Spelekom javnost. Direktor te općinske tvrtke za vodoopskrbu i odvodnju Ivan Hodak je naglasio da je javnost obaviještena u ponedjeljak odmah nakon dobivanja analize.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Frketić je napomenula da to što je utvrđen veći broj bakterijskih kolonija na toj lokaciji ne znači nužno da je ista kakvoća vode na području cijele općine. Nastavila je da nije riječ o takozvanim crijevnim bakterijama koje bi bile opasne po ljudsko zdravlje. 

- Preventivno smo poslali obavijest da se voda prokuhava i sve drugo je u redu. Ovakav nalaz ne znači da će biti posljedica po ljudsko zdravlje, ako se voda i ne prokuha prije konzumacije. Nije pronađena niti jedna opasna bakterija, rekla je Frketić napomenuvši da voda nije zagađena i nema razloga za paniku.


Objasnila je da bi se opasne bakterije pokazale u roku 24 sata od uzimanja uzorka, a da su se ove vidjele tek u ponedjeljak.

Uzorak je uzet u toaletu općinske zgrade, a načelnik Mihovil Bićanić rekao je da je jedini zaposleni koji koristi taj toalet, a da je na godišnjem odmoru i petnaestak dana ga nije koristio, pa je pretpostavka da su se kolonije pojavile zbog ustajalosti u instalacijama u samoj zgradi.

Hodak je rekao da pitka voda nikad do sada nije kontaminirana u Rakovici. U srijedu će se opet uzeti uzorak i napraviti analiza.

Rakovica inače ima problema s redukcijama vode, a Hodak je rekao da to nema veze s ovim slučajem te naveo da je lani bilo više problema s nestašicama, a ove godine manje, tek nekoliko noćnih.

Dodao je da se to događa uslijed velikih turističkih posjeta kada se naglo uveća broj korisnika, a Rakovica nema svoje izvorište već vodu nabavlja iz Korenice te je napomenuo da je dugoročno rješenje toga problema dobavni vodovod Lička Jesenica – Rakovica – Plitvička Jezera koji se upravo projektira.

Izdvojeno


Reci što misliš!