ŽUPANIJA / OPĆINE

NA MIGRANTSKOJ RUTI

Predsjednik Milanović u Cetingradu obišao granične policajce: Vojska na granici, to nije ni realno ni potrebno. Krijumčari dobivaju smiješne kazne

Predsjednik Milanović u Cetingradu obišao granične policajce: Vojska na granici, to nije ni realno ni potrebno. Krijumčari dobivaju smiješne kazne

A problem, prvo su krijumčari, oni kojih se naša policija ščepa, sitne ribe koje jedu s dna ali jedu i kontaminiraju bazen. Oni su od naših sudova kažnjavani smiješnim, prijateljskim kaznama.

- Ovo je optimalni maksimum koji država može napraviti u ovom slučaju, može malo bolje ili malo lošije i to je to, sve više od toga je rat. Vojska na granici, to nije ni realno ni potrebno. Vojska je nekad čuvala granicu, ali danas vremena nisu takva, jednom kad se krene teško se iz toga iščupat. Vojska će pomagati koliko bude potrebno, odnosno koliko policija bude tražila. Personalno policija ima dovoljno zaposlenih, moglo bi još malo više, rekao je danas predsjednik Republike Hrvatske koji je obišao postaju granične policije u Cetingradu.

Policajci su mu prezentirali što rade u sprječavanju ilegalnih migracija na migrantskoj ruti koja je izuzetno aktivna na ovom području.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predsjednik je izrazio zadovoljstvo i pohvalio policajce koji čuvaju granicu.

- Mogu izraziti  zadovoljstvo, pohvaliti ljude kako rade posao i mislim da se od toga bolje ne može. Ako bi se razmišljalo o nečem većem, to je veća dimenzija koja opet ne bi riješila problem. A problem, prvo su krijumčari, oni kojih se naša policija ščepa, sitne ribe koje jedu s dna ali jedu i kontaminiraju bazen. Oni su od naših sudova kažnjavani smiješnim, prijateljskim kaznama. U zatvor praktički ne idu, iznimno se dosuđuju kazne zatvora, a i novčane kazne i to normalno po mojoj procjeni i dosta ljudi s kojima sam razgovarao kako se šalje poruka samo se stimulira krijumčare da nastave, rekao je Milanović. 


Kako to promijeniti, kaže, izmjena zakona više nema smisla jer je on dobro napisan, no smatra da je bi sudovi trebali suditi drukčije. 

- Dok se ovi budu izvlačili s 30 dana zatvora u najgorem slučaju nastavit će to raditi, ako ih se odreže onda će njihovi bosovi i šefovi koji se ne motaju tu na granici imati problem regrutirati ljude, kaže predsjednik.

Strateški, dodaje, problem je u susjednim državama koje ne odrađuju, Bosni i Hercegovini i Srbiji. 

- Trenutno su u jednom međuprostoru neisigurnosti, nedefiniranosti i nemaju trenutno perspektivu ulaska u EU. Upravo zbog toga ima ovoliko posla za hrvatsku policiju koja može odraditi koliko može, više od toga ne može, možda mogu dobiti malo veće plaće i malo bolji smještaj od ovoga, rekao je predsjednik dodavši da je politički problem istočno od Hrvatske.

- Mora se početi ozbiljno raditi posao a Sarajevo i Beograd ga neće početi raditi dok ne vide da im se to isplati. Usluga za uslugu. Ovo što radi hrvatska policija je priprema za šta, ovdje i brane i ne brane domovinu. Mogli bi se povući i pustiti da svi ovi odu u Sloveniju. Radimo to iz odgovornosti, rekao je još predsjednik.

Na novinarski upit o izjavi Mire Bulja o seoskim stražama reka je da toga nije bilo ni u vrijeme 
njegovog dide. 

Načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Car je predsjedniku podnio prijavak, a uslijedila je prezentacija opreme koju policajci koriste na terenu, termovizijskih kamera, dronova i ostalog. 

Pogledajte FOTO GALERIJU...

 

Izdvojeno


Reci što misliš!