ŽUPANIJA / OPĆINE

ODLUČIVAT ĆE SUD

U Vojniću Općina izgradila novo parkiralište, no ovaj projekt imat će repove na sudu u obliku tužbe prema Karlovačkoj županiji

U Vojniću Općina izgradila novo parkiralište, no ovaj projekt imat će repove na sudu u obliku tužbe prema Karlovačkoj županiji
Općina Vojnić

Andrić je rekao KAportalu da je Karlovačka županija odbila sufinancirati izgradnju parkirališta

Načelnik Vojnića Nebojša Andrić je obznanio u ponedjeljak da je "bez pompe, govora, medija" otvoreno parkiralište u Krešimirovoj, da je to financirala Općina i da se ne treba zahvaljivati stoga nikome, a Kaportalu je otkrio da je u vezi toga ulaganja tužena Županija karlovačka.

Parkiralište ima 17 regularnih parkirališnih mjesta, dva za autobuse i dva za osobe s invaliditetom, a vrijednost ulaganja je 180.000 eura i dodatno će se hortikulturno urediti. Županija je pak odbila prijavu Općine za sufinanciranje s 20.000 eura po javnom pozivu raspisanome proljetos te je i odbila prigovor s napomenom da se na to rješenje ne može podnijeti žalba. Taj je slučaj stoga Općina Vojnić odlučila povjeriti Upravnom sudu u Rijeci na rješavanje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Andrić je rekao KAportalu da je Karlovačka županija odbila sufinancirati izgradnju parkirališta tvrdeći da parkiralište nije prometna infrastruktura i dostavio nam dokumentaciju slučaja.

Županija je ustvrdila da projekt nije prihvatljiv po mjeri 2 poziva raspisanoga u sklopu Programa ravnomjernog razvitka Karlovačke županije u 2024. godini, da su prihvatljivi projekti izgradnje, rekonstrukcije, obnove i uređenja nerazvrstanih cesta, pješačko-biciklističkih staza uz ceste i ostalih objekata na nerazvrstanim cestama, a Općina je argumentirala da Zakon o cestama navodi kako i parkiralište čini cestu i argumentirala da je ovo parkiralište potrebno radi olakšavanja pristupa zdravstvenoj skrbi, Crvenom križu i sportskom terenu.


Županija je to odbila iščitavajući Zakon o cestama na drugačiji način. Ocijenili su da se parkiralište može smatrati dijelom nerazvrstane ceste jedino uz nužan uvjet da se nalazi u obuhvatu ceste, odnosno zemljišta koje čini cestu, a da je u ovom slučaju riječ o samostalnoj nekretnini i da se ni na koji način ne može uzeti da pripada Krešimirovoj ili Zvonimirovoj ulici.

- Uvidom u registar nerazvrstanih cesta Općine Vojnić utvrđeno je da se ta nekretnina ne nalazi u sustavu prometne mreže nerazvrstanih cesta. Prijavitelj nije uspio dokazati da se sporna nekretnina može smatrati dijelom nerazvrstane ceste – stoji u rješenju kojega potpisuje županica Martina Furdek Hajdin.

U upravnoj tužbi je Općina istaknula kako smatra da ispravno tumači Zakon i da parkirališta pripadaju "ostalim objektima nerazvrstanih cesta", kako se to definira.

Izdvojeno


Reci što misliš!