ŽUPANIJA / OPĆINE

ZAGONETNA INVESTICIJA

Sai Baba u Krnjaku! Sljedbenici indijskog gurua kupili čak 40 hektara zemlje za veliki centar: "Županica nam je dala pozitivnu ocjenu, a onda - šok!"

Sai Baba u Krnjaku! Sljedbenici indijskog gurua kupili čak 40 hektara zemlje za veliki centar:
Zaklada Ananda / KAportal

Zanimljivo, prvi susjed im je dožupan Dejan Mihajlović, no ni njemu niti drugim mještanima nisu najbolje sjeli ti planovi

Hrvatski sljedbenici Sai Babe (1926.-2011.), indijskog gurua, avatara i učitelja, smatranog reinkarnacijom sveca, okupljeni u zagrebačkoj Zakladi Ananda u općini Krnjak, točno između Karlovca i Slunja žele izgraditi veliki duhovni centar, koji bi ujedno bio novo naselje s oko 200 kuća u kojemu bi živjelo 900 ljudi, od čega 400 stalnih - doznao je Jutarnji.hr.

Za taj projekt su kupili nevjerojatnih 400.000 kvadrata zemljišta, napravili vrlo opsežan i detaljan projekt u koji su uključili desetak stručnjaka, ove godine registrirali poduzeće "Ananda eko selo" te počeli nuditi zajednici svojevrsni najam, ili, kako kažu, "plodouživanje" kućica od 40 kvadrata za 120.000 eura. No, upali su u problem - osmogodišnji trud, mnogo utrošene energije a još više novca ušao je u slijepu ulicu. Njihov projekt nije prošao Izradu III. izmjene i dopune prostornog plana Općine Krnjak, u kojemu su nastojali prenamijeniti oko 170.000 kvadrata zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko. Na to su se žalili i čekaju rezultat svoje žalbe, piše Jutarnji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jutarnji se pita kako su se uopće upustili u ovako golem zahvat ostavljajući prenamjenu zemljišta za kraj kao neku formalnost - osim ako su u pozadini imali neke garancije?!

Zaklada Ananda osnovana je 2016. godine "s ciljem promicanja i poticanja duhovne i moralno-etičke vrijednosti čovjeka i društva na tradicijama vedske filozofije i kršćanske kulture, ljudskim vrijednostima istine, ispravnosti, mira, ljubavi i nenasilnosti te humanizma, filantropije i volonterstva". Za upravitelja su izabrali Gorana Stojanovića, Zvonko Magić je predsjednik Upravnog odbora, a Mirjana Surian mu je zamjenica.


Jutarnji je otkrio da poduzeće CPA nije bio prvi izbor Općine Krnjak za izmjene njihova plana. Oni su prvi ugovor potpisali sa Zavodom za prostorno planiranje Karlovačke županije 2022. godine. Radi se o javnoj ustanovi kojoj je osnivač Karlovačka županija i tijelu koje ocjenjuje usklađenost prostornog plana uređenja gradova i općina sa županijskom prostornim planom. Općina je, međutim, s tim zavodom raskinula ugovor jer nije mjesecima započeo ugovoreni posao, a rokovi su "curili" jer se njihov plan mora implementirati u županijski. Nitko ne zna zašto je ta ustanova u slučaju Krnjaka bila tako neažurna. Ravnatelj ustanove Mario Kečkeš razriješen je krajem prošle godine, nije mu produžen mandat. Intrigantno je što je on jedan od glavnih konzultanata Zadruge Ananda za njezin projekt u Krnjaku te je kao arhitekt sudjelovao u njegovu osmišljavanju. Je li Kečkeš koketirao s Anandom dok je bio glavni operativac za prostorni plan u županijskom zavodu, pitanje je koje se nameće samo po sebi, piše Jutarnji.

Načelnik Krnjaka Perica Matijević kaže da je svako ulaganje na području općine njima dobro i prihvatljivo, ali da je projekt Anande neizvediv.

- Tako su zaključili izrađivači plana. Investitori su prezentirali plan, činilo se ok, ali eto, nije prošlo. Mi sada završavamo s prostornim planom, nema više mogućnosti za bilo kakve intervencije - kaže načelnik Matijević.

- Slučajno se dogodilo da je njihova zemlja u neposrednoj blizini moje. Javili su mi se tada kao načelniku, da su tu, da žele napraviti neki manji objekt, a kasnije su podnijeli zahtjev za prenamjenu zemljišta, međutim po zakonu nije mogu prenamijeniti tako veliku količinu zemljišta, a to je bio razloga zašto su odbijeni. Dakle, nije moguće oformiti novu građevnu zonu ako postojeće zone nisu dovoljno iskorištene - govori dožupan Dejan Mihajlović.

Opširnije pročitajte na Jutarnji.hr.

Izdvojeno


Reci što misliš!