Ove nedjelje u Jaškovu, nedaleko Karlovca, održao se
ŠtrudlaFest. Birala se najbolja štrudla Hrvatske, a u spravljanju
iste pobijedio je tim žena iz Severina na Kupi iz Gorskog Kotara.
KUD Frankopan žiri je osvojio okusom jabuke i aronije te tako
odnio titulu najbolje štrudle Hrvatske.
Drugo mjesto osvojio je tim Srce Jaškova iz Jaškova, dok je treće
mjesto preuzeo OPG Kovač, također iz Jaškova.
Budući da drugo i treće mjesto dijele mještani Jaškova, možemo
reći kako je ovo samo još jedan pokazatelj da ovo selo s pravom
nosi titulu sela štrudle.
Četvrto izdanje ŠtrudlaFesta okupilo je pedesetak izlagača iz
cijele Hrvatske, te ponudilo više od 70 različitih okusa štrudle.
Od onih klasičnih s jabukama ili sirom pa sve do onih s ružinim
laticama, blitvom ili janjetinom te bezglutenskih. Bio je to
sjajan gastro događaj, ali i mjesto gdje je sve vrvilo dobrom
atmosferom.
Koliko je štrudla bila tražena ove nedjelje pokazuje i brojka od
10 tisuća, koliko je štrudli prodano u samo jednome danu.
Bilo je tu i vožnje fijakerom, jahanje na konjima, višemetarske
slamnate skulpture, gastro radionice za odrasle, radionice
prirodne kozmetike, gladijatorske borbe te dječji kutak.
Cijeli program vodio je Zoran Pribičević koji je sjajno odradio
voditeljski angažman, dok je njegova kolegica Doris Pinčić imala
svoju radionicu ”Moja najdraža štrudla”, ali i skupa s Brankom
Ognjenovićem odabrala najbolju štrudlu Hrvatske.
Ipak, ne zaboravimo da je upravo u Jaškovu, selu štrudle, 2015.
godine napravljena štrudla koja je ušla u Guinnessovu knjigu
rekorda, a tajnu te štrudle na radionici je otkrila teta Marica
koja je prije četiri godine sudjelovala u ovom zahtjevnom
spravljanju slasne poslastice. Posjetitelje je u ovom živopisnom
selu dočekala i najuzornija žena Hrvatske, koja je na licu mjesta
pripremala vivodinsku poviticu. Osim na glavnoj pozornici,
program se odvijao i u kuriji Jaškovo te u restoranu Žganjer.