Dok Karlovčani potpisuju peticiju, ozaljsko Vijeće složno odlučilo – sufinanciramo udžbenike!

Za razliku od susjeda im Karlovčana, Ozljani ne moraju potpisivati peticije kako bi došli do besplatnih udžbenika: njihovi su vijećnici složno (jednoglasno) odlučili sufinancirati ih svim učenicima osnovne škole!

I to već za ovu školsku godinu, ali ne samo udžbenike nego i dopunska nastavna sredstva i pripadajući školski pribor, no prema svojevrsnom imovinskom ključu pa to sufinanciranje iznosi od najviše 100 posto do najmanje 50 posto ukupnih troškova.

Knjige i pribor za sve

– Pravo na financiranje priznalo bi se u obliku novčane naknade i to za učenike čiji članovi kućanstva su korisnici zajamčene minimalne naknade u visini do 100%, a za učenike čiji članovi kućanstva ispunjavaju imovinski cenzus iz čl. 8. Odluke o socijalnoj skrbi Grada Ozlja u visini do 80% od ukupnog iznosa cijene potrebnih udžbenika i pripadajućih obveznih nastavnih sredstava za obvezne nastavne predmete za određeni razred za pojedinu školu.

Osim učenika slabijeg socijalnog stanja, Grad će u školskoj godini 2016./17. sudjelovati u nabavi udžbenika, dopunskih nastavnih sredstava i pripadajućeg školskog pribora i za sve ostale učenike osnovnih škola koji imaju prebivalište na području Grada, ali i svih ostalih učenika koji pohađaju osnovnu školu na području Grada Ozlja, bez obzira na njihovo prebivalište. Pravo na sufinanciranje ostvarilo bi se u obliku novčane naknade u visini do maksimalno 50% od ukupnog iznosa cijene potrebnih udžbenika i pripadajućih obveznih nastavnih sredstava za obvezne nastavne predmete za određeni razred, odgovorila nam je na upit pročelnica Lidija Bošnjak.

Čuvajte račune, trebat će vam!

To će pravo, procjenjuju u Gradu, ostvariti oko 450 učenika, “osim onih koji isto ili slično pravo ostvaruju po drugoj osnovi i učenici koji ponavljaju razred, a ukoliko isti ostvare pravo na sufinanciranje udžbenika po drugoj osnovi, priznala bi im se razlika iznosa za nabavu udžbenika”.

Za ostvarenje sufinanciranja roditelji ili skrbnici trebaju do 31. listopada podnijeti zahtjeve, zajedno s računima za kupljene udžbenike, nastavna sredstva i školski pribor dok će Grad – iz kojeg poručuju da sve potrebne informacije mogu građani dobiti osobno ili telefonom u Gradskoj upravi – potvrde o redovitom pohađanju škole pribaviti po službenoj dužnosti.

Za sufinanciranje udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava u ovogodišnjem je proračunu predviđeno 200.000 kuna, a još 63.000 u okviru socijalnog programa.

Ovo nije prvi put da Grad Ozalj sufinancira udžbenike za učenike osnovnih škola, ali jest prvi put da sufinancira svim učenicima.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest