PROBLEMI ZA VINOGRADARE

Zbog ograničenja u poslovanju uzrokovane epidemijom potrebne su potpore za vinogradare

foto ilustracija Pixabay.com

Ukoliko ne bude većih vremenskih nepogoda, ozaljski vinogradari očekuju relativno dobru godinu, no epidemija koronavirusa uzrokovala im je probleme u plasmanu proizvoda na tržište.

U Županijskoj komori Karlovac održan je sastanak s novim predsjednikom Udruge vinogradara, vinara i voćara Ozalj, Lovrom Guštinom povodom netom završene 28. Izložbe vina Vivodina te o aktualnim trendovima u vinogradarskoj proizvodnji u Karlovačkoj županiji.

Naime, tradicionalna vivodinska izložba i ocjenjivanje vina održana je od 12. do 14. lipnja te je i ove godine okupila preko stotinjak uzoraka. Usprkos ograničenjima uzrokovanih pandemijom koronavirusa, izložba je kvalitetno provedena, kazao je predsjednik Lovro Guštin te zahvalio Županijskoj komori Karlovac na potpori u njenoj provedbi.

U vezi aktualne situacije i ovogodišnjeg uroda predsjednik Guštin istaknuo je da se, ukoliko ne bude većih vremenskih nepogoda, može očekivati relativno dobra godina.

-No, zbog ograničenja u poslovanju i padu turističkog prometa vinogradari se susreći s teškoćama u plasmanu prošlogodišnje berbe te će i za ovaj sektor biti potrebno osmisliti mjere potpore, napomenuo je Guštin.

Zlatko Kuzman, predsjednik Županijske komore Karlovac kazao je da je u tom smislu Hrvatska gospodarska komora resornom Ministarstvu poljoprivrede predložila izmjene Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, tzv. vinske omotnice s ciljem stabilizacije tržišta.

Na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima Udruge Bregovita Hrvatska, krovne organizacije vinogradara Središnje Hrvatske koja je uz potporu HGK osnovana pred godinu dana i trebala bi prerasti u ključnu i formalnu točku između vinogradara i vinara regije s jedne strane, i državnih institucija s druge strane. Stoga je cilj potaknuti vinare da se uključe u članstvo i sudjeluju u aktivnostima Udruge.

Što se tiče karlovačke komore, osim što već niz godina podupire tradicionalnu vivodinsku izložbu vina, predsjednik Kuzman istaknuo je kako je komora spremna i na druge modele promocije lokalnih vinara.

-Na primjer, prošle smo godine po prvi puta organizirali susret vinara i vinogradara s lokalnim ugostiteljima i trgovcima u manifestaciji “Naša vina” koju smo održali uz prigodnu izložbu vina, pa pozivamo novo vodstvo ozaljske udruge na nastavak suradnje i predlaganje novih inicijativa, zaključio je Kuzman.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest