ŠTETA SE JOŠ UTVRĐUJE

Snaga prirode: Tragovi razornog potresa vidljivi i na širem ozaljskom području, najstarijoj kapeli u Reštovu čak prijeti urušavanje

Još uvijek nisu utvrđena sva oštećenja na širem ozaljskom području od razornog potresa koji je pogodio okolicu Petrinje.

Snažan i razoran potres koji je pogodio šire područje grada Petrinje, ostavio je traga i na nekoliko zgrada na širem ozaljskom području. Iako se podaci s terena i šteta još utvrđuju, najviše oštećenja do sada pretrpjela je najstarija kapela na ovom području, ona sv. Filipa i Jakova iz 17. stoljeća smještena u Reštovu.

Kako nam je potvrdio načelnik Općine Kamanje Damir Mateljan, kapela je i prije bila oštećena te joj je ovaj potres dodatno narušio statiku, pa joj prijeti urušavanje ukoliko se ubrzo ne krene sa stručnom obnovom.

Oštećenja su vidljiva i u prostorijama Zavičajnog muzeja u Starom gradu Ozalj. Potres je oštetio stropove i štukature zidova, koji su dobili i više manjih pukotina. Kako je potvrdio ravnatelj muzeja Stjepan Bezjak u kratkom razgovoru za KAportal, nakon što stručno povjerenstvo provjeri stanje, utvrdit će se razmjeri štete.

Tragovi potresa vidljivi su i na zgradi stare škole i vatrogasnog doma u mjestu Lipnik, na području općine Ribnik. Iako je riječ u staroj i dotrajaloj zgradi, to ne umanjuje zabrinutost za trenutno nezapamćeno stanje u Hrvatskoj, poručili su vatrogasci DVD Lipnik.

Na terenu svoje snage aktiviralo je i društvo Crvenog križa Ozalj, koje sudjeluju u humanitarnoj akciji prikupljanja potrebnih namirnica za sve stradale u potresu na petrinjskom području, a akciji su se odazvali i solidarizirali i mnogi mještani, udruge, mjesni odbori iz Ribnika, Žakanja, Kamanja i Ozlja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest