ŽIDOVSKO GROBLJE U OZLJU?

Usred Ozlja u šumi leži zaboravljeno obiteljsko groblje, nadgrobni spomenici obrasli raslinjem! Pripada li obitelji gostioničara Leitnera kojoj se izgubio svaki trag

Struka malo zna o nekadašnjoj židovskoj zajednici u Ozlju i o tom groblju. Ostao je zapis o spilji Vrlovki iz 1928. godine u kojemu se tek usputno spominje da "Ozalj imade i židovsko groblje".

– Tu sam od 1940. Rođen sam u selu udaljenom 1.200 metara. Bio sam 38 godina u Zagrebu. Sad živim tu. Svakoga dana sam u šumi. Kako ne bih znao za ovo groblje – kada sam na pašu hodal il u školu hodal, tud sam hodal?! Prije je bila ograda tu, a možda su još dva spomenika bila tu. Nikada nikoga nisam vidio da je obilazio ovo groblje”, rekao nam je Miroslav Grgrić koji je “banuo” iz duboke i guste šume dok smo s njegovim imenjakom Razumom, dokumentaristom Zavičajnog muzeja Ozalj, razgledavali ostatke zaboravljenog židovskog groblja za kojega je naš stručni sugovornik rekao da vjerojatno ne zna niti Židovska općina u Zagrebu.

Skrivena odmah pored ceste nekoliko metara u obrasloj šumi, zbog čega, rekao je Grgić, “ratuje sa šumarijom”, nalazi se pet nadgrobnih spomenika kao i ostaci nekadašnje ograde.

Struka malo zna o nekadašnjoj židovskoj zajednici u Ozlju i o tom groblju. Ostao je zapis o spilji Vrlovki Hrvatskog planinarskog društva “Runolist” iz 1928. godine u kojemu se tek usputno spominje da “Ozalj imade i židovsko groblje”.

Natpisi vidljivi na ponekim nadgrobnim spomenicima spominju Izu Leitnera, Gizelu Leitner i Reginu Leitner. Stoga se pretpostavlja da je groblje pripadalo toj obitelji, što je potvrdio i naš nenadani sugovornik.

– Groblje ne mogu i ne smijem dirati. Da mogu, posjekao bih tu šikaru. Ovo je groblje na nekadašnjoj zemlji Leitnera. Mislim da je Pisker u rodu s njima. Poznavao sam ga. Ne mogu se sjetiti kako se zvao. Živio sam u Zagrebu kad je preminuo. On je bio naslijedio Leitnerovu gostionicu, rekao je Grgić.

Ustvrdio je da Pisker bio zadnji Židov u Ozlju.

Objekt u kojemu se nalazila ta gostionica je prije tri godine uklonjen, a bio je ispod crkve svetog Vida.

– Znamo da je obitelj Leitner bila jedna od tih židovskih obitelji. Osim ovog groblja, kao trag postojanja židovske zajednice u Ozlju još jedino imamo kalupe za izradu beskvasnog kruha koji se jeo za vrijeme Pashe. Nemamo podatak koliko je Židova bilo u Ozlju. Takve podatke nema niti Židovska općina u Zagrebu, koliko nam je poznato. Ovo groblje uopće nije na popisu židovskih grobalja, naveo je Razum.

Nakon Drugog svjetskog rata i holokausta se gubi trag obitelji Leitner. Kod crkve svetog Vida se nalazi spomenik “žrtvama Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata” na kojemu su ispisana imena stradalih, a među njima i imena Gizele i Izidora Leitnera, no Razum u izrazio uvjerenje da je riječ o dva različita Izidora – jednome koji je na tom spomeniku naveden i drugome koji počiva na zaboravljenom groblju u šumi.

Pretpostavka je da su Hrvatske šume nadležne za to groblje jer bi navodno bilo na državnoj zemlji, a bez te tvrtke su drugima, pa i Zavičajnom muzeju Ozalj “vezane ruke”.

“Ne može Zavičajni muzej Ozalj imati planove za ovo groblje jer nismo vlasnici zemljišta”, napomenuo je Razum.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest