ŽUPANIJA / OZALJ

Birokratski "teatar apsurda": Sanacija mosta i malogranični prijelaz kod Vivodine tema i u slovenskom parlamentu, čeka se međudržavni sporazum

Birokratski

O problematici zatvaranja malograničnog prijelaza Božakovo - Obrež radi sanacije mosta preko potoka Kamenica i o nužnosti stavljanja prijelaza u funkciju, prije svega lokalnom stanovništvu, koji je sada isključivo vezan na desetaka kilometara udaljeni međunarodni granični prijelaz Jurovski Brod nedavno smo pisali.

https://kaportal.rtl.hr/na-vivodinskom-podrucju-mjestani-s-obje-strane-granice-zapustili-njive-i-vinograde-jer-se-birokrati-ne-mogu-dogovoriti-da-saniraju-most-i-prijelaz/

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S druge strane granice, pitanje sanacije mosta postavljeno je i slovenskoj ministrici za infrastrukturu Alenki Bratošek.

Naime, dvoje zastupnika slovenskog parlamenta, Violeta Tomić i Primož Siter, uputili su slovenskom Ministarstvu za infrastrukturu pisani zahtjev za obrazloženje o stanju sanacije mosta i ponovnom otvaranju malograničnog prijelaza Božakovo - Obrež.

U odgovoru slovenskog Ministarstva navodi se kako je riječ o malograničnom objektu te je potrebno provesti usklađivanje projektnih uvjeta i postići međusobni sporazum na idejno rješenje između nadležnih ustanova Republike Slovenije i Hrvatske za upravljanje vodama. Vlada Republike Slovenije je 24. svibnja 2017. godine potvrdila Zaključak 19. zasjedanja Stalne mješovite komisije za provedbu Sporazuma o prekograničnoj suradnji, na kojoj je slovenska strana iznijela problematiku sanacije prijelaza i stanje mosta te potrebu izgradnje novog, a hrvatska strana podržala stajalište. U slovenskoj pograničnoj Općini Metlika 22. studenog 2018. godine održan je sastanak s predstavnicima slovenskog Ministarstva za infrastrukturu, slovenske Direkcije za vode, Hrvatskih voda, Vodoprivrede Karlovac i projektanata na temu usklađivanja projektnog rješenja, te su u travnju ove godine usklađene projektne dokumentacije i proslijeđene nadležnim službama na očitovanje. Konačno zaključivanje projektne dokumentacije očekuje se u roku do 120 dana o službenog očitovanja, koja je ujedno i osnova za potpisivanje Sporazuma između dviju država o daljnjoj realizaciji sanacije mosta.

Prema tome, na temelju stajališta slovenskih nadležnih institucija, konkretni pomaci mogući su najranije tek na jesen, ukoliko projektna dokumentacija bude zaključena u propisanom roku i bez odugovlačenja.

S obzirom na činjenicu da malogranični prijelaz nije u funkcije nekoliko godina, toliko usuglašavanje, pregovori i dogovori, koji još uvijek traju, između dviju država članica Europske Unije o sanaciji mosta duljine petnaestak metara, pomalo liče na teatar apsurda.

KAportal.hr


Reci što misliš!