ŽUPANIJA / OZALJ

Koncentracija peludi ambrozije je na vrhuncu, Grad Ozalj upozorava građane na obvezu uklanjanja

Koncentracija peludi ambrozije je na vrhuncu, Grad Ozalj upozorava
građane na obvezu uklanjanja
foto ilustracija

Sezona peludi ambrozije upravo doseže svoj vrhunac, a Grad Ozalj nastoji stati na kraj toj otpornoj biljci i pomoći svojim građanima koji muku muče s alergijama.

Povećavanje razumijevanja i podizanja svijesti o problemima izazvanim invazivnim korovom ambrozije nastoji se u Republici Hrvatskoj provoditi umrežavanjem svih ključnih dionika -  zdravstvenih institucija, medija, državnih i lokalnih tijela vlasti - u provedbi aktivnosti što bolje informiranosti građana i potrebi njezina suzbijanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sukladno tome, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja donosi Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja na području Republike Hrvatske. Grad Ozalj djelujući u skladu s naredbom, obaviještava obveznike odnosno vlasnike i korisnike poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, uključujući rubove parcela, šuma i poljskih puteva, da su dužni tijekom vegetacije u više navrata redovito uklanjati ambroziju obradom tla, pravovremenom sjetvom i gnojidbom kultura, okopavanjem i redovitom košnjom, te uporabom učinkovitih herbicida.

Sve poljoprivredne i ostale površine zarasle u ambroziju i druge korove građani mogu prijaviti na broj 047/731 400 ili na email [email protected],  jer sukladno gradskoj odluci o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih, propisana je kazna za njihovo neuklanjanje, 500 kuna za fizičke osobe i  5 000 kuna za pravne osobe.

Inspekcijski nadzor provode i fitosanitarna inspekcija te šumarska inspekcija sukladno Zakonu o biljnom zdravstvu, te poljoprivredna inspekcija sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. Propisane su kazne u iznosu od 10 000 do 30 000 kuna za pravnu osobu i od 500 do 15.000 kuna za fizičku osobu koja ne održava poljoprivredno zemljište pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju i ne obrađuje ga sukladno agrotehničkim mjerama, te time umanjuje njegovu vrijednost.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!