ŽUPANIJA / OZALJ

"Školu za život" spremno dočekuje i OŠ Slava Raškaj u Ozlju, ravnateljica Gordana Basar objasnila koje novitete donosi

Osnovna škola Slave Raškaj Ozalj spremno ulazi u novu školsku godinu prepunu izazova koje donosi kurikularna reforma nazvana Škola za život.

Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja u ovoj školskoj godini započinje frontalna kurikularna reforma u svim osnovnim školama. Preko 39 tisuća učitelja i profesora polazilo je na tisuće radionica i edukacija, sve s ciljem kvalitetne pripreme za provođenje kurikularne reforme.  Zbog opsežnosti reforme i broja sudionika često se govori  da je ovo najveća edukacija u povijesti školstva u Hrvatskoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ravnateljica Osnovne škole Slava Raškaj Ozalj Gordana Basar za KAportal kaže da vjeruje da će zajedno uz podršku i suradnju mentora i savjetnika njihova škola uspješno ući u Školu za život.

Frontalna reforma i promjene koja ona donosi ne ulaze u sve razrede, to se očekuje tek kroz dvije do tri školske godine. U školskoj godini 2019/2020. kurikularnom reformom bit će obuhvaćeni prvi, peti i djelomično sedmi razred u predmetima fizika, kemija i biologija.

-  Najvažniju promjenu osjetit će učenici u poučavanju gradiva, a za učitelje je to novi način pripremanja za nastavu jer se očekuje da učenik bude aktivan, kreativan i inovativan. Učiteljima su u fokusu istraživačke i problemske aktivnosti koje će osmisliti za svoje učenike, s ciljem poticanja razvoja njihove kompetencije i postizanja zadanih ishoda, naglašava ravnateljica Gordana Basar.

Novost nadolazeće školske godine su i praznici za učenike, naime temeljem odluke o realizaciji odmora tijekom školske godine 2019/2020  postojat će jesenski, dva zimska i proljetni odmor.

- Odmor učenika je nova okolnost od ove školske godine i vjerujemo da će ići u korist učenicima, odnosno da će kroz češće i kraće odmore držati dobar ritam u učenju i u igri i slobodnom vremenu, kaže ravnateljica Gordana Basar.

Jesenski odmor za učenike počinje 30. listopada i završava 4. studenog 2019. godine, dok prvi dio zimskog odmora počinje 23. prosinca 2019.  i traje do 7. siječnja 2020.godine. Drugi dio zimskog odmora počinje 24. veljače i traje do 2. ožujka 2020. godine, a proljetni odmor počinje 9. travnja, a nastava 14. travnja 2020. godine.

Udžbenike, radne bilježnice i dodatni pribor za školarce Osnove škole Slave Raškaj Ozalj osigurane su sredstvima resornog ministarstva i Grada Ozlja, koji kao i prijašnjih godina sudjeluje u sufinanciranju, te na taj način olakšava roditeljima opremanje svojih školaraca. Prema riječima ravnateljice Gordane Basar većina radnih bilježnica je na školskim klupama, dio udžbenika još očekuju pa će, vjeruje, u ponedjeljak učenici ponijeti pune torbe svojim kućama.

Inače, početak školstva na ozaljskom području bilježi se od sredine 19. stoljeća, današnja zgrada matične škole izgrađena je početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća naprosto iz potrebe jer je škola tada brojala 43 razredna odjela s preko 1.300 učenika. Tada dolazi i do formiranja tri matična područja - Kamanje, Jaškovo i Ozalj.

Danas, kao i u drugim sredinama i u Osnovnoj školi Slave Raškaj dolazi do smanjivanja broja učenika, u školskoj godini 2019/2020 škola bilježi ukupno 352 učenika u 26 razrednih odjela, od toga 46 prvašića. Na ozaljskom području aktivno je i 6 područnih škola, Vivodina, Vrhovca, Trg, Podbrežje, Zorkovac i Mali Erjavec.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!