ŽUPANIJA / OZALJ

Grad Ozalj domaćin izbora najuzornije hrvatske seoske žene - prošle godine pobjednica došla s Vivodine, ove nas predstavlja Josipdolčanka

Grad Ozalj domaćin izbora najuzornije hrvatske seoske žene - prošle
godine pobjednica došla s Vivodine, ove nas predstavlja
Josipdolčanka

Grad Ozalj  domaćin je izbora najuzornije hrvatske seoske žene zahvaljujući Meliti Vrbanek iz Vivodine koja je ovu prestižnu titulu osvojila prošle godine.

Ove godine održava se 20. po redu izbor i sudjeluje 20 kandidatkinja iz 15 hrvatskih županija, a Karlovačku županiju predstavlja Josipa Jandrlić iz Josipdola. Svaka kandidatkinja ima mogućnost da postane najuzornija hrvatska seoska žena, a sudjelovanjem na izboru imaju mogućnost predstavljati svoja imanja i obitelj, svoje mjesto i županiju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predsjednica Udruge Uzorne hrvatske seoske žene Katica Jerleković naglasila je da upravo radom i djelovanjem Udruge nastoje razbiti stereotipe o ženama na selu. Danas su žene na selu moderne, kreativne, inovativne, ujedno su i najveći radnici na svojim obiteljskim gospodarstvima, mnoge daju sebe u aktivnosti i izvan svojih obitelji.

Najuzornija hrvatska seoska žena 2018. godine Melita Vrbanek kaže kako joj je ovih godinu dana titula donijela veliku čast, ujedno i obvezu da predstavlja hrvatske seoske žene.  Međutim, naglašava kako se u radu i djelovanju na svojim obiteljskim gospodarstvima žene susreću s mnogima izazovima.

-  Malo je nositeljica OPG koja imaju sva prava, u EU samo je 30% žena nositeljica obiteljskog gospodarstva. Položaj seoskih žena u cijeloj EU uglavnom je isti, postajala je inicijativa u ovom paketu mjera da se u svim državama članicama odobre po jednu mjeru za žene, međutim niti jedna članica nije to provela, to je žalosno i porazno. Bez obzira na sadašnju situaciju imamo saznanja i vjere da će u novom paketu mjera nešto i promijeniti, pa zašto ne bi Hrvatska bila prva članica EU koja bi tako nešto napravila, da budemo uzor drugima, naglasila je Melita Vrbanek.

Gradonačelnica Gordana Lipšinić napomenula je da je gradu Ozlju kao domaćinu ovog izbora ovo ujedno i promocija mjesta i cijele županije, ali prije svega promocija što žene na selu rade.

-  Žene u našem kraju itekako nose titulu uzornosti, njihov rad i djelovanje u obitelji i zajednici imaju velik utjecaj i značaj. Imali smo sreću što jubilarni dvadeseti izbor zahvaljujući našoj Meliti došao u naš grad Ozalj. Svoju titulu naša Melita zaista je nosila uzorno i predstavljala je grad i županiju na najljepši mogući način, poručila je gradonačelnica Gordana Lipšinić.

Koja će biti ovogodišnja pobjednica izbora i postati najuzornija hrvatska seoska žena 2019. godine, odlučit će stručni žiri u subotu 12. listopada 2019. godine u prostorijama Školske sportske dvorane Slave Raškaj Ozalj u 16 sati, a osim časti i odgovornosti ponesti će sa sobom i lentu s motivima jalbe, trške čipke koja predstavlja bogatu kulturnu baštinu ozaljskog kraja. Manifestaciji izbora prisustvovat će i ministrica poljoprivrede Marija Vučković i europarlamentarka Ruža Tomašić, koja će kao i prijašnjih godina pobjednicu voditi u Bruxelles.

KAportal.hr

 

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!