ŽUPANIJA / OZALJ

Neotkriveni prirodni resursi ruralnih područja Bele Krajine, Pokuplja i Žumberka ujedinjeni u novoj turističkoj destinaciji Misterion

Neotkriveni prirodni resursi ruralnih područja Bele Krajine,
Pokuplja i Žumberka ujedinjeni u novoj turističkoj destinaciji
Misterion
Općina Kamanje

Dolina rijeke Kupe u pograničnom području svojevrsni je prirodni biser, ujedno izuzetno prometno propulzivno tržište kroz kojeg većina turista samo prolazi jer jednostavno nedostaje turističke ponude. Upravo radi toga općina Kamanje udružila je snage sa susjednim slovenskim općinama Semič i Metlika te je unutar aktualnog prekograničnog projekta Misterion izrađen plan zajedničkog nastupa na turističkom tržištu.

Na ovotjednom predstavljanju destinacije u Kamanju, načelnik općine Damir Mateljan kazao je kako su umrežavanje, turistička infrastruktura i uključivanje privatnog sektora dio ovog europskog projekta od samog početka. Jer malo područje, kao što je Kamanje, koliko god ono bilo lijepo i atraktivno, premalo je da bi bio samo jedan, zaseban turistički proizvod, poručio je Mateljan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Suradnjom ovih pograničnih slovenskih i hrvatskih općina rezultiralo je ulaganjima u turističku infrastrukturu ukupne vrijednosti preko 2 milijuna eura. Pa je tako izgrađena muzejska kuća u Semiču u kojoj se nalazi suvremena prirodoslovna izložba Bele Krajine, uređene su brojene pješačke i biciklističke staze koje povezuju lokalitete kao što su izvori voda, primjerice Obrh u staroj jezgri Metlike, Lebica na rijeci Krupi, Vidovec u Božakovu. U Kamanju su provedena značajna znanstvena arheološka istraživanja te je izgrađen multimedijski arheološki park. Nakon infrastrukturalnih ulaganja krenulo se i korak dalje, i to u zajedničku promociju cijelog lokaliteta i osnivanju poduzeća, koje će zajedno s poznatom slovenskom turističkom agencijom Kompas iz Novog Mesta surađivati na brendiranju i stvaranju nove destinacije.

- Bit ove prekogranične suradnje jedan je od jako dobrih alata kako dobiti vrlo povoljan europski novac za izgradnju turističke infrastrukture. Mi smo u Kamanju s europskim novcem izgradili potencijal za razvoj turizma ovoga područja, a to je upravo arheološki park. Naravno da je važan element u razvoju turizma i uključivanje privatnog sektora, no do god pojedinac ne osjeti da u tom sektoru može zaraditi, on se u taj sektor neće uključivati. Stoga dio ovog projekta je stvaranje socijalnog poduzeća, koji će zajednički na principu javno privatnog partnerstva upravljati našim projektnim područjem i stvoriti novi turistički proizvod, poručio je načelnik Mateljan.

Novim socijalnim poduzećem Misterion sa sjedištem u Kamanju, koji će upravljati i arheološkim parkom, podršku će dati, osim LAG Vallis Colapis Ozalj, i turistička agencija Croatia Open Land Tours DMC iz Karlovca, koja je već niz godina prisutna na širem karlovačkom području.

- Izrazito smo ponosni i zadovoljstvo nam je biti dio priče Misterion te vjerujemo da ćemo zajedničkim snagama uspjeti brendirati i stvoriti novu, turistima atraktivnu, destinaciju. Ujedno to nam je i namjera od samih početaka postojanja, povezati sve one koji se bave bilo kakvom turističkom djelatnošću i pružanjem usluga te zajedničkim aranžmanom predstaviti se velikom europskom i svjetskom turističkom tržištu. A zato potencijala ima, kaže direktor Croatia Open Land Toursa Krešo Rogoz.

U ono što su svi složni je budući turistički prosperitet područja Pokupja, Vivodine, Žumberka, a s druge strane i Bele Krajine. I za vjerovati je, jer osim lijepe prirode i bogate kulturne baštine, ovo područje upravo je dokazalo da ima viziju i potreban ljudski potencijal koji će kreirati novi atraktivni turistički proizvoda.

KAportal.hr


Reci što misliš!