ŽUPANIJA / OZALJ

Sve skuplje plaćamo projekt HE Lešće: Zbog erozije obale Dobre urušava se cesta u Tomašnici - to je "treća kritična točka" ove godine

Sve skuplje plaćamo projekt HE Lešće: Zbog erozije obale Dobre
urušava se cesta u Tomašnici - to je

Kad su prije deset godina udruge za zaštitu okoliša i ekolozi upozoravali da će projekt Hidroelektrane Lešće osim nepovratnog uništenja kanjona rijeke koji je potopljen, uzrokovati i niz neželjenih posljedica na cijeli tok rijeke, predstavnici vlasti su ih ignorirali. Tada je, podsjetimo, na otvaranju Lešća uzbuđeni župan Ivan Vučić premijerki Jadranki Kosor od srca ponudio sve karlovačke rijeke za slične projekte.

Dosta vremena je prošlo, a od tada se u uredima Karlovačke županije redovito štambiljaju dokumenti potrebni da se izvrši sanacija na nekom od dijelova obale rijeke Dobre, uništene erozijom tla kao direktnom posljedicom rada te velebne hidroelektrane.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sad je na redu novi zahvat, ovog puta na lijevoj obali rijeke kod Tomašnice. Kako stoji u Zahtjevu za provedbu postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš zahvata "Sanacija lijeve obale rijeke Dobre u Tomašnici", tamo je došlo do erozije i urušavanja lijeve obale rijeke.

- Na lokaciji uz obalu rijeke prolazi županijska prometnica Donje Stative - Mali Erjavec. Sama prometnica je loše održavana i nema riješenu odvodnju. Na predmetnoj dionici dolazi i do slijevanja oborinskih voda s okolnih brežuljaka gdje odvodnja također nije riješena, a sama obala rijeke je pod utjecajem oscilacija vodostaja uzrokovanih režimom rada HE Lešće koja se nalazi u gornjem toku rijeke Dobre, stoji u dopisu.

Tomašnica je već treći zahvat ove godine kojem se mora prionuti u sanaciji obala Dobre i to kao izravne posljedice rada HE Lešće.

- Sad se vidi koliko je ovaj projekt bio nepotreban, a kad se analizira korist i šteta, u budućnosti bi se moglo pokazati da je potpuno i neisplativ, rekao je Denis Frančišković iz Ekološkog društva Pan. Kako kaže, kontinuirano se trpi šteta i troši novac, dok je to svojevrsna "vreća bez dna".

- K tome se ad hoc rješava točka po točka, no trebalo bi sve analizirati i donijeti sveobuhvatno rješenje. Pitanje je i kako to izvesti, jer se neprestano događaju novi momenti gdje treba hitno intervenirati.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!