ŽUPANIJA / OZALJ

Zimski planinarski pohod na Svetu Geru i ove godine bit će održan zadnje nedjelje u mjesecu siječnju

Zimski planinarski pohod na Svetu Geru i ove godine bit će održan
zadnje nedjelje u mjesecu siječnju
Kapela sv. Ilije na Svetoj Geri tradicionalno okuplja planinare

Ovogodišnje hodočašće planinara i zaljubljenika u žumberačku prirodu zakazano je u nedjelju 26. siječnja 2020. godine. Pohod na Svetu Geru započinje od 9 sati iz mjesta Sošice, na zagrebačkoj strani Žumberka, a predviđeno vrijeme pješačenje do najvišeg vrha Žumberačkog gorja na visini od 1.178m je dva i pol sata. Točno u podne održat će se i sveta misa u tamošnjoj kapeli sv.Ilije Proroka.

Inače, tradicija hodočašća i planinarenja na Svetu Geru datira iz 1994. godine. U to vrijeme papa Ivan Pavao II uputio poziv i molitvu za mir te je nedjelju 23. siječnja 1994. godine proglasio Danom molitve za mir u Hrvatskoj. Tom je prigodom grkokatolički župnik Mile Vranešić pozvao na misu i molitvu na Žumberačko gorje i to na sam vrh gdje se nalazi ostaci crkve Sv.Ilije, na čijim je natkrivenim temeljima podignuta istoimena kapela.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako se na prvu molitvu odazvalo jako veliki broj planinara, čiji broj iz godine u godinu raste i to iz cijele Hrvatske, hodočašće na Svetu Geru postalo je tradicionalno i održava se svake godine posljednje nedjelje u siječnju.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!