ŽUPANIJA / OZALJ

Nadogradnja knjižnice i čitaonice u Ozlju pri samom je kraju, projektne radove sufinanciralo je i Ministarstvo kulture

Nadogradnja knjižnice i čitaonice u Ozlju pri samom je kraju,
projektne radove sufinanciralo je i Ministarstvo kulture
Grad Ozalj

Pričaonice, pjesničke večeri,predavanja, projekcije dokumentarnih i igranih filmova kao i ostale redovite aktivnosti dobit će novi, komotniji prostor u prostorijama gradske čitaonice i biblioteke u Ozlju. Naime, projekt rekonstrukcije i nadogradnje ozaljske čitaonice i knjižnice kojim će se proširiti njezini prostorni kapaciteti u završnoj je fazi.

Grad Ozalj ima bogatu kulturnu i knjižničarsku tradiciju, zahvaljujući upravo bogatim knjižnicama obitelji Zrinski te samostanske knjižnice pavlina, a prva knjižnica dobiva 1960. godine u sklopu Pučkog učilišta. Prilikom proslave 400-te obljetnice rođenja znamenite ličnosti ozaljskog jezično-književnog kruga Ivana Belostenca, prvog priora pavlinskog samostana u Sveticama, jezikoslovca, znanstvenika i književnika, tvorca najznačanijeg latinsko hrvatskog riječnika Gazophylaciuma, odlučeno je nazvati knjižnicu njegovim imenom. Tako od 1995. godine gradska knjižnica i čitaonica u Ozlju djeluje pod imenom Ivana Belostenca.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Danas ozaljska gradska čitaonica i knjižnica nalazi se u prizemlju nove poslovne zgrade u centru, proteže se na 250 kvadratnih metara, s 567 metara polica knjiga te s više od 800 redovitih članova. Aktualnim projektom rekonstrukcije i nadogradnje dobit će novih 65 kvadrata prostora, koji će, kako kažu iz Grada Ozalj, služiti za potrebe dodatnih sadržaja i aktivnosti u knjižnici u obliku prostorija za izložbe, druženja i slobodne aktivnosti.

Vrijednost projekta proteže se na gotovo 900 000 kuna, sredstva je većim dijelom Grad Ozalj osigurao iz vlastitih prihoda, no iznosom od 200 tisuća kuna u projektu sudjeluje i Ministarstvo kulture.

 

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!