ŽUPANIJA / OZALJ

ZASLUŽILI SU

Priznanje za rad: Grad Ozalj svoje operativne vatrogasce, članove DVD-a, oslobodio plaćanja komunalne naknade

Priznanje za rad: Grad Ozalj svoje operativne vatrogasce, članove DVD-a, oslobodio plaćanja komunalne naknade

Ozaljski vatrogasni operativci već drugu godinu zaredom oslobođeni su plaćanja komunalne naknade

Kućanstva u kojima prebivaju operativni članovi vatrogasnih postrojbi dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Grada Ozlja oslobođeni su plaćanja komunalne naknade. Odluka je to koju je potvrdilo ozaljskog gradskog vijeće još u siječnju 2019. godine, no tema je to koju je u javnosti pokrenuo zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković.

Naime, nesporna je kako je sustav dobrovoljnog vatrogastva i dalje prepušten (ne)razumijevanju onih sudionika koji ga okružuju. S jedne strane to su općine i gradovi u kojima djeluju, a s druge strane indirektno i oni poslodavci koji zapošljavaju pojedince koji su članovi operativnih postrojbi vatrogasnih društava.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, ukoliko se ozbiljnije ne pristupi definiranju statusa i obveza u međusobnim odnosima, postoji opravdana bojazan kako će se stvoriti sustav u kojem se niti pojedinci neće javljati za intervencije, niti će poslodavci zapošljavati operativne vatrogasce, a niti će općine i gradovi ispuniti obvezu prema svojim građanima. Stoga se u javnosti sve više zagovara potreba profesionalizacije sustava dobrovoljnog vatrogasca te priznavanje određenih beneficije operativnim vatrogascima, kako od njihovih poslodavaca tako i od nadležnih jedinica lokalne samouprave.

U tom smjeru krenuo je i Grad Ozalj, koji svoje operativne članove vatrogasnih postrojbi već drugu godinu zaredom oslobađa godišnje obveze plaćanja komunalne naknade. To pravo pojedinci ostvaruju na temelju potvrde Vatrogasne zajednice grada Ozlja ukoliko isti imaju staž operativnog člana vatrogasne postrojbe od najmanje godinu dana. Iz Grada Ozlja kažu kako na ovaj način odaju priznanje za trud svojim vatrogasnim dragovoljcima koji na intervencijama spašavaju imovinu, ljude te riskiraju svoj život.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!