ŽUPANIJA / OZALJ

TRŠKA JALBA

Zavičajni muzej Ozalj nositelj je suradnje unutar europskog projekta "LacePath"

Zavičajni muzej Ozalj nositelj je suradnje unutar europskog projekta

Zaštita i promocija trške jalbe kao nematerijalne kulturne baštine okosnica je novog europskog projekta Zavičajnog muzeja Ozalj.

Zavičajni muzej Ozalj u konkurencije je za europski projekt LacePath, zajedno s partnerima iz Velike Kladuše, Kotora, Gimnazije u Sloveniji, Centar Society Forward iz Albanije, Turističke Prizme iz Novog Sada i Muzeja Kralupy iz Češke.

Cilj projekta, unutar programa suradnje Zapadnog Balkana, jačanje je ljudskih resursa na području kulture te očuvanje i promocija kulturne baštine. Zavičajni muzej Ozalj u  ovoj projekt ulazi s nematerijalnom kulturnom baštinom ozaljskog kraja, to jest trškom jalbom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jalba je naziv za kapu koju su nosile udane ženu u selu Trg i u selima uz Kupu između Ozlja i Karlovca te se još i danas izrađuje arhaičnom tehnikom na lucnju načinjenom od okuhane i savijene ljeskove grane utaknute u daščicu. Žene iz Trga nosile su jalbu na rogovima, to jest drvenim umecima na koje se stavljala jalba i sve skupa se prekrivalo maramom. Tradicijsko umijeće pletenja jalbe ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, a nositelj tradicije pletenja je KUD “Ključ” iz Trga.

U okviru projekta predviđena je organizacija raznih edukacija i drugih aktivnosti, kao i poticanje stručnjaka koji se bave nematerijalnom kulturnom baštinom na prikupljanje, organizaciju i dokumentiranje građe vezane na temu jalbe ili čipke, u formi monografije. 

Ukupan proračun projekta iznosi 347 tisuća eura, a uz izradu prijave, Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije u potpunosti je pripremila i koordinirala suradnju s nositeljem i partnerima.

Izdvojeno


Reci što misliš!