ŽUPANIJA / OZALJ

MEĐU PRVIMA

Projektom "Zdrav kao zmaj" poboljšana prehrana u DV Zvončići

Projektom

Grad Ozalj uvrstio se među prve gradove u Hrvatskoj koji su prepoznali važnost i brigu o zdravlju svojih najmlađih građana te osigurali kvalitetnu i pravilnu prehranu djece u obrazovnim institucijama.

Koliko je suradnja i komunikacija između dionika javne vlasti, stanovništva, lokalnih udruga i poduzetnika važna i kako se time mogu ostvariti kvalitetni rezultati, govori primjer Grada Ozlja.

Naime, u jesen 2019. godine pokrenuta je inicijativa roditelja i lokalne udruge Društvo Naša djeca Ozalj koja je za cilj imala poboljšanje prehrane djece u obrazovnim institucijama grada te edukaciju lokalnog stanovništva o važnosti pravilne prehrane i očuvanja zdravlja djece. Inicijativa je u kratkom vremenu izrasla u projekt  pod nazivom „Zdrav ko zmaj“, kojeg provodi Društvo Naša djeca Ozalj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

-Cilj projekta "Zdrav ko zmaj" edukacija je javnosti i promicanje svijesti o važnosti zdravlja djeteta. Jedan od glavnih aspekata u izgradnji i očuvanju zdravlja djeteta je upravo pravilna, uravnotežena i raznovrsna prehrana od prvih dana života, kazala je za KAportal predsjednica udruge DND Ozalj Martina Bogović.

Inicijativu roditelja i DND-a Ozalj te potreba o važnost brige o kvaliteti prehrane djece i njezinom utjecaju na zdravlje, od prvog dana prepoznalo je i podržao je Grada Ozlja na čelu s gradonačelnicom Gordanom Lipšinić te Dječji vrtić Zvončić Ozalj.

U suradnji s nekolicinom stručnjaka iz područja nutricionizma i pedijatrijske medicine, napravljena je analiza kvalitete prehrane djece u vrtiću. Mišljenja stručnjaka upućivala su na potrebu da se prehrana u vrtiću značajno poboljša, stavljajući naglasak na korištenje svježih sezonskih namirnica, izbjegavanje pekarskih  i gotovih procesuiranih prehrambenih proizvoda te značajno smanjenje rafiniranih šećera i štetnih masnoća, koje su sveprisutne upravo  u gotovoj procesuiranoj hrani. Dobro je poznata činjenica kako je upravo pretilost, a pogotovo pretilost djece, jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj, te se nalazimo na neslavnom 5. mjestu po broju pretile djece u Europi.

-Prehrana koja je do sada bila zastupljena u vrtiću, ali i u prehrani kod kuće, dugoročno ima veoma štetan utjecaj na zdravlje djece, utječe na razvoj loših prehrambenih navika te dovodi do razvoja raznih zdravstvenih problema među kojima se posebno ističe pretilost i zdravstvena stanja koja su uzrokovana njime. Zajedničkim djelovanjem roditelja, DND-a Ozalj, Grada Ozlja i DV Zvončić, kroz svega dva mjeseca krenulo se s postepenim poboljšanjem prehrane djece u vrtiću. Značajno je smanjena količina procesuirane hrane u obrocima te pekarskih proizvoda, a povećana je količina jela koja se pripremaju u vrtićkoj kuhinji, pojašnjava nam Martina Bogović.

Ovim projektom ujedno je postignuta i ekonomska ušteda u Dječjem vrtiću Zvončić te je smanjena količina hrane koja se baca s obzirom da se priprema jela planira na dnevnoj bazi, na osnovu broja djece koji je prisutan u vrtiću.

- Cilj ove suradnje i inicijative također je da se stvore svi preduvjeti kako bi se u priču oko kvalitetnije prehrane djece uključili i lokalni poduzetnici i poljoprivrednici. Želja lokalne vlasti, vodstva vrtića i roditelja je da se snabdijevanje vrtića prehrambenim proizvodima, u što većoj mjeri osigura iz lokalnih izvora, u suradnji s lokalnim OPG-ovima i poljoprivrednicima.

Na inicijativu gradonačelnice Gordane Lipšinić poboljšanje prehrane u Dječji vrtić Zvončić od ove jeseni podignuta je na još veću razinu.

Naime, Grad Ozalj pokrenuo je proces implementacije Healthy Meal Standarda,  prvog certificiranog sustava kvalitete koji omogućuje uvođenje zdrave prehrane, ali i prehrane za osobe s posebnim prehrambenim potrebama, primjerice alergije i slično, u javne objekte, uključujući škole i vrtiće. Tako se je grad Ozalj uvrstio među prve gradove u Hrvatskoj koji su prepoznali važnost i brigu o zdravlju svojih najmlađih građana te osigurali kvalitetnu i pravilnu prehranu djece u obrazovnim institucijama.

-Daljnja nastojanja usmjerena su da se preduvjeti za uvođenje HMS-a uskoro osigurati i za škole koje djeluju na području Ozlja. Svjesni smo toga da je za svaku promjenu potrebno vrijeme da ona zaživi u društvu i da bude prihvaćena. Stoga, kao voditelji ove inicijative apeliramo na roditelje i cjelokupno društvo, da se priključe ovoj priči i svojim primjerom i djelovanjem doprinesu postizanju krajnjeg rezultata, a to je zdravlje djeteta. Pozitivne promjene djeca će teško prihvatiti, ukoliko ih u tome ne potiče i primjer koji imaju kod kuće. Svjesni koliko je za krajnji cilj važno osvijestiti cjelokupnu javnost, a u prvom redu roditelje, DND Ozalj u sklopu projekta Zdrav ko zmaj, priprema niz edukativnih sadržaja u kojima će sudjelovati stručnjaci iz raznih područja, a na temu važnosti pravilne prehrane djeteta, kazala je Martina Bogović.

Na primjeru Grada Ozlja, poručuju organizatori, vidljivo je kako svatko od nas može biti pokretač promjene u društvu i kako se zajedničkim djelovanjem, trudom, radom i kvalitetnom komunikacijom može postići puno, za dobrobit svih nas, a posebice naše djece.

-Značajan prostor za poboljšanjem prehrane djece u vrtićima i školama postoji u cijeloj Hrvatskoj te se nadamo kako će primjer Ozlja pratiti i drugi gradovi. Svako dijete ima pravo na zdravlje, a upravo je kvalitetna prehrana jedan od najvažnijih koraka na tom putu, zaključuju organizatori te dodaju kako su sve aktivnosti i edukativni sadržaji dostupni na društvenim mrežama i Youtube kanalu.

Izdvojeno


Reci što misliš!