ŽUPANIJA / OZALJ

POSJET MINISTRICE

Otvoren nadograđeni dio ozaljskog dječjeg vrtića, ministrica Tramišak: U Ozlju ugovoreno 94 milijuna kuna projekata u privatnom i javnom sektoru

Otvoren nadograđeni dio ozaljskog dječjeg vrtića, ministrica Tramišak: U Ozlju ugovoreno 94 milijuna kuna projekata u privatnom i javnom sektoru

Ministrica Tramišak je prilikom otvaranja proširenja dječjeg vrtića "Zvončić" istaknula da je na području grada Ozlja ugovoreno je 94 milijuna kuna projekata u privatnom i javnom sektoru.

Danas otvoreni prošireni dio ozaljskog vrtića „Zvončić“ dio je jednog velikog projekta u Republici Hrvatskoj, kojim su realizirana ulaganja u ukupno 200 vrtića zahvaljujući programima ruralnog razvoja, istaknula je to ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak prilikom svog prvog službenog posjeta gradu Ozlju.

- Ulaganja u predškolski odgoj i obrazovanje su vrlo bitan segment za sigurnost obitelji a time i demografsku revitalizaciju krajeva, te će to svakako biti okosnica sufinanciranja i ulaganja Ministarstva i u buduće, kazala je ministrica Tramišak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, iako na području grada Ozlja već 18 godina djeluje organizirani predškolski odgoj, vrlo brzo se nakon otvaranja vrtića ispostavilo kako će on zahvaljujući ostanku mladih obitelji u ovom malom gradu na Kupi biti prekapacitiran te se krenulo prema realizacije projekta dogradnje i širenja. No, kako kaže i sama gradonačelnica grada Ozlja Gordana Lipšinić u početku je to bio nedorečeni san jer si to Grad nije mogao priuštiti, a postalo je prihvatljivo tek pomoću europskih fondova i s najavom da će se takvi sadržaji moći financirati europskim novcem.

- Grad Ozalj pripremao je projekt proširenja još prije sedam godina i ishodili smo građevinsku dozvolu i uz pomoć Razvojne agencije Karlovačke županije bili smo spremani za raspisivanje prvog takvog natječaja. Zahvaljujući Ministarstvom regionalnog razvoja i mjerom 7.4.1. uspjeli smo osigurati sufinanciranje u iznosu od 6,7 milijuna kuna, a nakon potpisivanja ugovor u svibnju 2018. godine, dvije godine kasnije vrtić je već bio u potpunosti gotov.

- Naime, vrtić je početak organiziran obrazovanog procesa i najvažniji dio dječjeg odrastanja, zato nam je svima jako važan, djeca su nam najvažnija u gradu, i zalažemo se da izdvajanja u sferi obrazovanja i odgoja budu maksimalna, kaže gradonačelnica Lipšinić.

No, Grad Ozalj osim ulaganja u predškolsko obrazovanje,  spremno ulaže i u nastavak školovanja svojih najmlađih. Gradonačelnica Lipšinić kazala je ovom prigodom kako izdvajanje proračuna za nadstandard u školstvu iznosi preko milijun i pola kuna, Grad financira u cijelosti produženi boravak, radne bilježnice i ostala radna pomagala, osigurava 75 učeničkih i studentskih stipendija, sufinancira prijevoz za osnovno i srednjoškolce te studente, koje su na školovanju van Karlovačke županije.

I da li sve to ima smisla, gradonačelnica s ponosom kaže da ima, upravo zbog toga što je u 2017. godini Grad isplatio 45 jednokratnih pomoći za novorođenčad, dvije godine kasnije 47, a do sada u ovoj godini 50.

- Želim nam svima da nas ponovno krenu mučiti problemi manjka prostora u vrtiću, a mi ćemo to znati kako riješiti, sigurna sam, poručuje gradonačelnica Lipšinić.

Ministrica Tramišak pritom je naglasila kako pozitivni podaci o broju djece na ozaljskom području zasigurno otkrivaju sigurnu budućnosti i razvoja ovog kraja, a Ministarstvo će i ubuduće biti podrška i potpora pri realizacije svih gradskih projekata.

Zamjenica župana koja obnaša funkciju župana Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin prilikom ovog velikog dana za sve ozaljske roditelje i oni koji će to tek postati, kazala je kako je Karlovačkoj županiji u fokusu svoga rada demografija.

- Dokazalo se da su dječji vrtići jedan od najvažnijih demografskih mjera, u 2017. godini na početku našeg mandata naši svi gradovi imali su riješeno pitanje predškolskog odgoja, dok je to pitanje bilo riješeno tek u pet naših općina. Zahvaljujući inicijativi Karlovačke županije u proljeće 2021. godine sve naše škole imat će dječji vrtić, osim općine Ribnik. Da bi se sve to mogli realizirati pomogli su i općinski novci, županijska sredstva ali i nacionalna i europska sredstva. Također i na ozaljskom području u sklopu područne škole Vivodina otvorit će se vrtić, tako da će grad Ozalj na svom području imati u funkciju dvije jedinice organiziranog predškolskog odgoja, poručuje Furdek Hajdin.

Ministrica Tramišak napomenula je za kraj kako u sljedećem programskom razdoblju bit će više od 24 milijarde kuna na raspolaganju. Pritom je istaknula kako Karlovačka županija ima više od 3 milijarde kuna ugovorenih europskih projekata, a na području grada Ozlja riječ je o više od 94 milijuna kuna projekata ne samo javne prirode nego i projekte koje provode gospodarstvenici i poduzetnici.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!