ŽUPANIJA / OZALJ

LAND ART

Grad Ozalj bio je domaćin umjetničko znanstvenog istraživanja Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu

Grad Ozalj bio je domaćin umjetničko znanstvenog istraživanja Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu

Na nekoliko lokacija na vivodinskom području prošlog vikenda održana su land art performanse teoretičara, umjetnika i studenata

Umjetničko-znanstveno istraživanje „Land Art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen“ u suradnji Grada Ozlja i Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu objedinio je umjetnike, teoretičare i studente u jednodnevnom događanju na nekoliko lokacija in situ na području grada Ozlja.

Land art je suvremeni pravac u likovnoj umjetnosti, koja razvija monumentalne projekte u slobodnom prostoru. Vrlo često se zasniva na nastojanju da se umjetničko djelo ostvari što manjim zahvatima na prirodnom, rabljenom ili otpadnome materijalu ili izravnim posredovanjem u krajoliku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovaj znanstveno istraživački skup na ozaljskom području proveden je u nedjelju, 29. studenog, kod stare škole i pokraj Kupe u Obrežu Vivodinskom, kod kapele sv. Križa u Loviću Prekriškom, te kod župne crkve sv. Vida u Ozlju. Land art kompozicijom istaknut je fenomen kulturnog krajolika i kulturne geografije, kao i aspekt očuvanja i zaštite materijalne i nematerijalne kulturne baštine, te suradnje s lokalnim zajednicama.

S umjetničke strane, sagledane su metode kojima umjetnici tretiraju prostor prirode, ne-urbani prostor kao fenomen land arta, kao i načini na koje se land art kritički odnosi prema recentnim globalnim pojavama, posebice s naglaskom na ekološke aspekte i očuvanje prirodnih resursa.

Izdvojeno


Reci što misliš!