ŽUPANIJA / OZALJ

RADOVI NAPREDUJU

Dobar dio radova na izgradnji novog mosta na rijeci Kupi u Gornjem Pokupju odrađeno - u tijeku faza povlačenja čelične konstrukcije

Dobar dio radova na izgradnji novog mosta na rijeci Kupi u Gornjem Pokupju odrađeno - u tijeku faza povlačenja čelične konstrukcije

Uz austrijski Strabag koji je izvođač radova, ugovoreni podizvođač za čeličnu konstrukciju je Đuro Đaković Montaža d.o.o

Nakon gotovo godine dana o početka izgradnje novog mosta na rijeci Kupi u Gornjem Pokupju, određen je znatan dio poslova. 

Prema tehničkim podacima koje je objavio Grad Ozalj, do sada su izvedeni svi piloti, svi stupovi S2,S3, i S4 uključujući i naglavne grede zajedno s ležajevima mosta. U potpunosti je izveden i upornjak U5, kao i piloti upornjaka U1, na kojem se trenutno nalazi plato za montažu čelične konstrukcije novog mosta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U pogonima tvrtke Đuro Đaković Montaža d.o.o., koji je jedan od podizvoditelja radova izvođača Strabara AG Austrija, napravljena je kompletna konstrukcija novog mosta s antikorozivnom zaštitom podijeljenom u 16 segmenata. Tako napravljeni segmenti se dopremaju na gradilište šleperima i nakon istovara istih vrši se montaža čelične konstrukcije na privremenom platou. Do sada je od 16 segmenata mosta na platou za montažu čelične konstrukcije montirano 9 segmenata u ukupnoj duljini od 90 m.

- Konstrukcija od 9 segmenata je povezana, zavarena i zaštićena temeljnom antikorozivnom zaštitom te kao takva spremna za prvu fazu povlačenja sa stupišta S2 prema stupištu S3. Ukupno je predviđeno tri faze povlačenja čelične konstrukcije dok ne dođe do projektiranog položaja na upornjaku U5. Sljedeća faza će biti od stupišta S3 do S4 i zadnja faza od stupišta S4 do upornjaka U5, izvijestili su u ozaljskoj gradskoj upravi.

Nosivi sklop mosta Pokupje je kontinuirana konstrukcija preko 4 polja koja se sastoji od dva čelična I nosača spregnuta s armiranobetonskom pločom kolnika. Čelični dio nosivog presjeka sastoji se od dva glavna uzdužna I nosača te poprečnih nosača nad osloncima i u polju. Ukupna visina presjeka glavnih čeličnih iznosi 2,5 m, a nosači su postavljeni na međusobnom razmaku od 5,3 m. Armiranobetonska ploča koja se oslanja na čelične I nosače ukupne je širine 9,88 m i promjenjive je debljine od 25 do 38 cm. Ukupna težina čelične konstrukcije iznosi 477 tona.

Uz izvođača radova, Strabag AG Austrija s podizvoditeljem za čeličnu konstrukciju je Đur Đaković Montaža d.o.o. Poslove nadzor nad radovima vrši zajednica gospodarskih subjekata Geokon d.d. i Labos d.o.o. Ugovorena vrijednost radova iznosi 53.567.847,13 kuna bez PDV-a, s rokom završetka u veljači 2022. godine.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!