ŽUPANIJA / OZALJ

ŠTETA SE JOŠ UTVRĐUJE

Snaga prirode: Tragovi razornog potresa vidljivi i na širem ozaljskom području, najstarijoj kapeli u Reštovu čak prijeti urušavanje

Snaga prirode: Tragovi razornog potresa vidljivi i na širem ozaljskom području, najstarijoj kapeli u Reštovu čak prijeti urušavanje

Još uvijek nisu utvrđena sva oštećenja na širem ozaljskom području od razornog potresa koji je pogodio okolicu Petrinje.

Snažan i razoran potres koji je pogodio šire područje grada Petrinje, ostavio je traga i na nekoliko zgrada na širem ozaljskom području. Iako se podaci s terena i šteta još utvrđuju, najviše oštećenja do sada pretrpjela je najstarija kapela na ovom području, ona sv. Filipa i Jakova iz 17. stoljeća smještena u Reštovu.

Kako nam je potvrdio načelnik Općine Kamanje Damir Mateljan, kapela je i prije bila oštećena te joj je ovaj potres dodatno narušio statiku, pa joj prijeti urušavanje ukoliko se ubrzo ne krene sa stručnom obnovom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Oštećenja su vidljiva i u prostorijama Zavičajnog muzeja u Starom gradu Ozalj. Potres je oštetio stropove i štukature zidova, koji su dobili i više manjih pukotina. Kako je potvrdio ravnatelj muzeja Stjepan Bezjak u kratkom razgovoru za KAportal, nakon što stručno povjerenstvo provjeri stanje, utvrdit će se razmjeri štete.

Tragovi potresa vidljivi su i na zgradi stare škole i vatrogasnog doma u mjestu Lipnik, na području općine Ribnik. Iako je riječ u staroj i dotrajaloj zgradi, to ne umanjuje zabrinutost za trenutno nezapamćeno stanje u Hrvatskoj, poručili su vatrogasci DVD Lipnik.

Na terenu svoje snage aktiviralo je i društvo Crvenog križa Ozalj, koje sudjeluju u humanitarnoj akciji prikupljanja potrebnih namirnica za sve stradale u potresu na petrinjskom području, a akciji su se odazvali i solidarizirali i mnogi mještani, udruge, mjesni odbori iz Ribnika, Žakanja, Kamanja i Ozlja.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!