ŽUPANIJA / OZALJ

GRAD PRIJATELJ DJECE

Grad Ozalj pozitivan primjer provođenja demografske politike, gradonačelnica Lipšinić: Jako smo radosni

Grad Ozalj pozitivan primjer provođenja demografske politike, gradonačelnica Lipšinić: Jako smo radosni
Facebook Gordana Lipšinić

Grad Ozalj iz godine u godinu bilježi rast broja rođene djece, u zadnje tri godine isplaćeno je gotovo 300 tisuća kuna jednokratnih naknada za novorođenčad.

Gradu Ozlju dobro se piše, broj rođenih, a time i isplaćenih potpora za novorođenčad iz godine u godinu u blagom je rastu. U zadnje tri godine iz gradskog proračuna isplaćeno je gotovo 300 tisuća kuna naknade za bebe, i to u 2018. godini za 45, godinu kasnije za 47, a u prošloj godini za 51 novorođenu bebu.

- Jako smo radosni da rastemo s brojem novorođene djece, iako brojke nisu velike, ulijevaju nadu, komentirala je gradonačelnica Gordana Lipšinić za KAportal, ne skrivajući zadovoljstvo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, osim jednokratnih naknada za bebe u iznosu od 2 tisuće kune, mladim obiteljima na ozaljskom području na raspolaganju je cijeli niz subvencija i potpora, pa Grad Ozalj opravdano može nositi titula Grada prijatelja djece. Prvi korak prema sustavnom ulaganju u mlade obitelji, kako kaže i sama gradonačelnica Lipšinić, je osiguravanje kvalitetnog predškolskog odgoja.

- Vrtić kao početak organiziranog obrazovnog procesa, najvažniji je dio dječjeg odrastanja, zato nam je jako važan. Djeca su nam najvažnija u gradu i zalažemo se da izdvajanja u sferi obrazovanja i odgoja budu maksimalna, kazala je gradonačelnica Lipšinić prilikom otvaranja proširenja vrtića, dodajući pritom kako je itekako imalo smisla proširiti prostorne kapacitete, a s obzirom na broj rođene djece vrlo izgledno da će ubrzo postati "pretijesan". 

Nadalje, subvencije u osnovnom školstvu na ozaljskom području već su odavno „pregazila“ financijski puno jače gradove. Godišnje samo za nadstandard u školstvu odlazi gotovo 1,5 milijuna kuna, a ako se tome nadodaju stipendije, sufinanciranje prijevoza studenata iznos prelazi dva milijuna kuna, što je gotovo 10% proračuna.

Uz prisutne demografske parametre i gospodarski poželjno okruženje, nesporno je da je ovakva socijalna politika subvencija i potpora u Ozlju, koju u Gradu vrlo često naglašavaju bitnim, posljedično utjecala i na pozitivne brojeve rođene djece, pa makar one bile minimalne.

Izdvojeno


Reci što misliš!