ŽUPANIJA / OZALJ

PROJEKTNI IZAZOVI

Grad Ozalj - jedina lokalna jedinica u Hrvatskoj koja je gradila pružni prijelaz, gradonačelnica Lipšinić: Bilo je upitno financiranje cijelog projekta, ali uspjeli smo!

Grad Ozalj - jedina lokalna jedinica u Hrvatskoj koja je gradila pružni prijelaz, gradonačelnica Lipšinić: Bilo je upitno financiranje cijelog projekta, ali uspjeli smo!

Ključni faktor projekta unapređenja prometne infrastrukture u poslovnoj zoni Lug Ozalj, bila je izgradnja cestovno željezničkog prijelaza, koji je jedini u Hrvatskoj kojeg nije gradila HŽ Infrastruktura.

Iako je projekt izgradnje prometnice u poslovnoj zoni Lug Ozalj pri kraju, svi radovi su gotovi, te je uporabna dozvola ishođena, no na željezničkom cestovnom prijelazu su i dalje postavljene prepreke i preko njega se i fizički ne može prijeći. Razlog tome krije se u birokratskim procedurama nadležne HŽ Infrastrukture.

Naime, kako je pojasnila voditeljica Odsjeka za urbanizam i komunalne poslovne Grada Ozlja Vesna Cvijak, da bi željezničko cestovni prijelaz bio u funkciji i da bi bio otvoren i siguran za promet, njegovo otvaranje treba odobrit Agencija za sigurnost željezničkog prometa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Mi smo u proceduri ishođenja odobrenja, i to je poprilično zahtjevan posao, s puno papirologije i sudionika koji u njemu sudjeluju. Specifičnost ovog prijelaza je ta da smo jedini u Hrvatskoj u kojoj jedinica lokalne samouprave gradila željezničko cestovni prijelaz, to jest Grad je gradio dio infrastrukture HŽ. Pa kako Grad u tom projektu djeluju kao vanjski partner, mora i drugačije sudjelovati u tim procedurama. Vjerujem da će ubrzo biti odobren i promet uspostavljen, jer je on ujedno i ključna točka spoja jedne i druge prometnice, dodaje voditeljica Vesna Cvijak.

No, upravo zbog specifičnosti što je Grad Ozalj prvi primjer u Hrvatskoj koji je gradio infrastrukturu HŽ-a, bilo je i upitno financiranje pružnog prijelaza, pa time i samog europskog projekta, potvrdila je to gradonačelnica Gordana Lipšinić. Naime, ponovimo, kako je Grad Ozalj osigurao 3,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izgradnju prometnice u poslovnoj zoni koja povezuje zonu malog i velikog gospodarstva, a ključna karika u povezivanju upravo je pružni prijelaz.

- Bilo je problema ali uspjeli smo, zahvala prije svega za to i tadašnjem ministru gospodarstva Darku Horvatu, koji nas je primio i razumiju problematiku. Moram ujedno naglasiti da su svi sudionici ove priče bili vrlo konstruktivni i pozitivni, pa niti rezultat ne izostaje, te vjerujem da je pitanje dana kada će pružni prijelaz u zoni biti u funkciji, istaknula je gradonačelnica Gordana Lipšinić.

Izdvojeno


Reci što misliš!